TĂMÂIA PLANTĂ BIBLICĂ


Tămâia (din lat. Thymanea) Boswellia Serrata este rășina unor specii de arbuști din genul Boswellia din India, Somalia și Etiopia care prin încălzire emană un miros plăcut de balsam. Se obține prin crestare din scoarța arborelui și solidificare sub forma unor boabe neregulate, de culoare roșiatică sau gălbuie. Prin ardere, produce un fum cu miros pătrunzător, fiind folosită în ceremonii religioase.
Tămâia este menționată în una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul din Ebers (datează din secolul al XVI-lea î.Hr.)în care se gãsește o listă de 877 rețete și prescripții medicale din Egiptul Antic.
Din rășina arbuștilor de tămâie se obține uleiul esențial de tămâie, prin metoda distilării cu aburi.
Tămâia conţine rășină acidă (56%), solubilă în apă, având formula chimică: C20H32O4,gumă (asemănatoare cu guma arabică)(30-36%),acid 3-acetil-beta-boswellic (Boswellia sacra),acid alfa-boswellic (Boswellia sacra),acid 4-O-metil-glucuronic (Boswellia sacra),acetat incensol: C21H34O3,felandrenă,acizii (+)-cis- și (+)-trans-olibanic
Tămâia a fost folosită din toate timpurile şi de toate popoarele.
În America Centrală tămâia aparţine aceluiaşi simbolism ca sângele, seva şi ploaia. Fumul de tămâie, ca şi norul, izvorăşte din spiritul sfânt. Nor şi fum sunt două cuvinte înrudite în limbile din America Centrală. De aici şi ritualurile celor ce aduc ploaia care înalţă spre cer nori de fum (magie imitativă).
Triburile maya quiche au folosit tămâia provenită din copal (un copac), în toate ceremoniile lor religioase pentru a goni spiritele rele. Cartea Chilam Balam din Chumayel spune că tămâia este răşina cerului şi mirosul ei este atras spre mijlocul cerului. Până în zilele noastre la triburile chorti, preoţii merg în procesiune să ardă tămâie la miezul nopţii pentru a grăbi căderea primelor ploi. Folosirea pipei păcii la Pieile-Roşii din America pecetluieşte o alianţă sau untratat, prin prezenţa divinităţii în urma trimiterii fumului spre înălţimile cerului.
În China antică se considera că fumul produs de rugul funerar poartă cu sine sufletul defunctului.
În ritualurile hinduse, tămâia este legată de elementul aer despre care se spune că ar reprezenta percepţia conştiinţei. Dacă fumul de tămâie este folosit la modul artificial de anumite experienţe ale yoghinilor, în schimb arderea bastonaşului parfumat serveşte mai degrabă, în metodele budiste de meditaţie, la măsurarea timpului.
Se poate vorbi deci, de un obicei universal al tămâierii cu aceeaşi valoare simbolică: el leagă pe om de divinitate, uneşte finitul cu infinitul, muritorul cu cel nemuritor.
Termenul tămâie se întâlnește de două ori în Noul Testament:În Evanghelia după Matei (2:11) citim că magii (craii) de la Răsărit, călăuziţi de stea, căutau pe Pruncul Iisus şi pe Mama Lui.
În Apocalipsă (5:8; 8:3) se vorbeşte de patru fiinţe şi douăzeci şi patru de bărbaţi care se închină Mielului (adică lui Iisus Hristos),având fiecare alăută şi cădelniţe de aur pline cu tămâie pe care o aduc ca jertfă, alături de îngeri, împreună cu rugăciunile tuturor sfinţilor. Şi tot în Apocalipsă (18:13) se arată că tămâia se comercializează pentru utilitatea ei în cult. Grăuncioarele de tămâie puse în cădelniţă sau într-o căţuie, pe cărbuni înalţă un fum ce aduce un miros foarte plăcut ce ne înalţă sufleteşte. Întâlnim cuvântul „tămâiere“ în expresiile:„ceasul tămâierii“ (Luca 1:10), când « s-a arătat lui Zaharia îngerul Domnului în dreapta altarului tămâierii » (Luca 1:11).
Uleiul esențial de tămâie ameliorează stările de anxietate și depresie, activează anumite părți din creier,pe de altã parte poate fi folosit și în aromaterapie
Proprietățile tãmâiei contribuie la încetinirea activității sistemului nervos, astfel că mintea și corpul se pot relaxa.
Suplimentele naturale pe bază de tămâie au un spectru larg de acțiune, fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar și a articulațiilor. Extractul de tămâie are un rol important și în ameliorarea afecțiunilor urinare, renale, hepato-biliare și reumatice.
Tămâia poate elimina stresul acumulat.Arderea tămâiei stimulează creierul și induce o stare de relaxare și calm.
Printre efectele terapeutice ale tămâiei se numără și îmbunătățirea aspectului pielii. Utilizarea Boswelliei serrata poate contribui la ameliorarea cicatricilor sau a urmelor inestetice provocate de acnee ori coșuri. Utilizarea externã a tămâiei contribuie la îmbunătățirea fluxului și circulației sanguine.