USTUROIUL – PLANTA MIRACOLELOR

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate pe acest pãmânt, datând de acum mii de ani. Egiptenii antici credeau cã usturoiul este inzestrat cu virtuţi sacre și era plasat ca atare în mormintele faraonilor.În același timp era obligatoriu ca sclavii care construiau piramidele sã consume usturoi, intensificându-și puterea și vitalitatea.Usturoiul era consumat și în timpurile antice de atleţii greci și soldaţii romani înainte de a pleca la bãtãlie sau la vreo competiţie pentru a le spori vigoarea.
Usturoiul era folosit atât ca aliment, cât și ca medicament în timpul vietii lui Iisus.
Usturoiul este o plantã bienalã din familia Liliaceelor. Înãlţimea acestei plante, în etapa de maximã dezvoltare, poate ajunge pânã la un metru. În pãmânt se dezvoltã un bulb complex de forma unei sfere turtite, format la rându-i din bulbi mai mici. Frunzele de usturoi sunt mult alungite și turtite avãnd o dispunere interesantã. Pânã pe la jumãtatea plantei, frunzele sunt adunate într-un mãnunchi învelit în teci, desfãcându-se, mai apoi, în mini-coroanã.
Usturoiul(Allium sativum) este o plantã cultivatã pentru uz medicinal, dar și pentru uz alimentar și se utilizeazã bulbul și frunzele tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât și frunzele, se vor consuma întotdeauna în stare crudã.
Usturoiul conţine peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active dar și vitamine, minerale, aminoacizi și enzime. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţã cu puternic efect antibiotic. De asemenea are un conţinut de seleniu și minerale. Alicina, eliberatã când usturoiul este zdrobit reduce cantitatea de grãsimi nesãnãtoase din organism. Printre numeroșii sãi compuși gãsim, în afarã de substanţe minerale și glucide, vitaminele A, B1, B2 și C, o multitudine de aminoacizi (inclusiv aminoacizi esentiali), potasiu, fier, cupru,zinc, proteine, lipide, acid ascorbic și peste 30 de compuși cu sulf.
Pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale se folosește sucul obţinut din presarea bulbilor.Se recomandã și în insomniile poststres. Totodata, usturoiul este benefic în ceea ce privește afecţiunile cardiovasculare, reducând nivelul de trigliceride si colesterol
Efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este indicat în ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).
Alãturi de rozmarin (Rosmarinus officinalis), propolis și dovleac (Cucurbita pepo), asigurã un aport bogat de nutrienţi și substanţe bioactive necesare în suplimentarea dietei pentru scãderea nivelului ridicat al colesterolului sanguin cu valori LDL-colesterol crescute și HDL-colesterol scãzute, pentru normalizarea raportului LDL/HDL, reduce absorbţia colesterolului în sânge și împiedicã depunerea colesterolului pe vasele de sânge, este tonic general, stimuleazã imunitatea, contribuie la fortifierea organismului și asigurã o stare generalã de bine.
În combinaţie cu seminţele degresate de in (Linum usitatissimum),cu uleiul de in (Linum usitatissimum),cu extractul din tuberculi de topinambur (Helianthus tuberosus), și sucul de praz (Allium porrum), menține în limite fiziologic normale valorile colesterolului şi trigliceridelor, precum şi a raportului HDL/LDL, susţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge contribuind la menținerea elasticităţii vaselor arteriale, la menținerea unei funcții hepatice sănătoase.
Usturoiul se poate combina cu diverse substanţe active pentru realizarea diverselor preparate de uz extern ca geluri, loţiuni, unguente realizate prin macerare.
Usturoiul este ca o farmacie în miniaturã și nu cred cã existã afecţiune a corpului omenesc în care usturoiul sã nu aibã un rol benefic și din acest motiv se recomandã consumarea usturoiului crud, zilnic, tocmai pentru a avea un tonus bun.