SPIRULINA ȘI SALICINA, BENEFICE ÎN AMELIORAREA DURERILOR


În ameliorarea durerilor cronice, un rol important îl ocupă dieta pe care o adoptăm. Cu cât regimul alimentar este mai bogat în magneziu și vitamina C și D, și mai sărac în dulciuri concentrate și în zahăr, cu atât organismului nostru îi vine mai ușor să depășească durerile cronice. Surse foarte bune de magneziu sunt cerealele integrale și legumele verzi, în timp ce somonul, heringul, tonul sau sardinele, consumate de câteva ori pe săptămâna, ne asigură aportul necesar de vitamină D.
De mare ajutor în atenuarea durerilor cronice este și spirulina, o veritabilă minune a naturii.
Spirulina platensis este o microalgã cu proprietăți nutriționale și terapeutice cu totul incredibile, având cel mai mare conținut de vitamine, microelemente, aminoacizi și fermenți. Spirulina conține peste 286 de substanțe active, are proprietăți antiinflamatoare și un important efect curativ intern, ajutând la eliminarea toxinelor din corp. Acțiunea benefică a spirulinei este potențatã de asocierea ei cu extractul total de cătină.
Datele din literatura de specialitate (în Nutra Foods, 2010) aratã că Spirulina este o sursă bogată de proteine şi conţine o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, polizaharide, vitamine hidrosolubile şi liposolubile, hormoni vegetali, enzime, microelemente şi pigmenţi activi biologic (ficocianine şi aloficocianine).
Colectivul de cercetători condus de Subhuti Dharmananda, Ph.D. in Biology, Director The Institute for Traditional Medicine and Preventive Health Care, Inc. (ITM), Oregon, USA a arătat în lucrarea “Sea Buckthorn” că fructele de cătină sunt o reală sursă naturală polivitaminică (cea mai bogată sursă de vitamine A, E, carotenoizi, vitaminele C, P şi întreg complexul B), microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu) şi acizi graşi esenţiali.
Aceastã asociere între spirulină şi fructele de cătină contribuie la restabilirea şi echilibrarea funcţiilor metabolice ale unor ţesuturi şi organe; influenţează pozitiv procesele de regenerare tisulară, stimulează şi normalizează schimburile de substanţe la nivel celular. Creşte capacitatea de apărare naturală a organismului faţă de agresiunea unor contaminanţi.
Un alt remediu natural eficient în ameliorarea durerilor cronice îl reprezintă salicina, așa-numită aspirinã naturală, extrasă din scoarța de salcie.Salicina este precursorul natural al acidului salicilic, care intră în componența aspirinei.
Extractul din scoarţã de salcie prin conţinutul bogat în salicină, acţionează selectiv, trece prin stomac şi intestin fără să irite mucoasa gastrică şi fără să determine apariţia unor tulburări funcţionale ale tractului gastrointestinal, protejează mucoasele tractului gastrointestinal, susţine sănătatea respiraţiei şi a căilor respiratorii (naso-faringiene şi traheo-bronşice) în perioadele reci ale anului, contribuie la calmarea tusei, la fluidificarea secreţiilor bronşice şi faringiene, susţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, contribuie la diminuarea vâscozității sanguine şi reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, sprijină sănătatea musculară, contribuie la relaxarea muşchilor, eficient în efortul fizic susţinut, participă la funcţionarea normală şi la mobilitatea articulaţiilor, reduce stările de nelinişte psihomotorie, are acţiune tonică a organismului şi asigură o stare generală de bine.

“Natura nu este un templu, ci un atelier în care omul trebuie să rămână un simplu muncitor.”
I.S.Turgheniev