DESPRE SLĂBIT….MIT SAU REALITATE…

DESPRE SLĂBIT….MIT SAU REALITATE…

O problemă în regimurile de slăbire o reprezintă așa-numitele produse minune, care promit un efect miraculos în timp record. Un astfel de produs este și ceaiul pentru slăbit. Curele de slăbire au miturile lor.
De pildă, se crede că dacă te înfometezi sau dacă nu mănânci seară, slăbești mai repede. Fals: degeaba nu mâncăm seară dacă peste zi mesele și gustările noastre au fost bogate în alimente cu așa-numitele calorii goale, sărace în micronutrienti esențiali pentru organism (preparate de tipul celor de la fast-food, de exemplu), sau au inclus cantități mari de fructoză, ca o alternativă la zahărul clasic. În ceea ce privește caloriile goale, acestea au efecte negative asupra greutății corporale și ne privează organismul de o serie întreagă de vitamine și minerale indispensabile.
Cât despre zahăr și fructoză, este de preferat să le înlocuim, pe cât posibil, cu miere autentică. În diete, din alimentație nu ar trebui să lipsească peștele,legumele, fructele și cerealele. Aceste alimente asigură o bună circulație a sângelui și reglează tranzitul intestinal. De un real folos sunt ceaiurile de urzică, cimbru, rozmarin sau aloe vera.
Exercițiile din sală de gimnastică, mersul pe jos și celelalte activități fizice trebuie dublate de o hidratare intensă a organismului și de un regim alimentar din care nu ar trebui să lipsească plante cu proprietăți depurative și diuretice, așa cum sunt mesteacănul, chimenul, socul, urzică sau păpădia. Aceste plante au și un conținut bogat în vitamine și minerale. Administrarea acestor plante (ca macerat, sau sub formă de pulbere) este bine să fie realizatã nu mai târziu de oră 18.00, pentru a lasă organismului timpul necesar pentru odihnă și refacere.
Retenția de apã se explică prin faptul că organismul reține mai multă apã decât elimină, dintr-o varietate de motive, de la consumul de sare sau statul îndelungat în picioare la căldură.În mod normal, corpul nostru ar trebui să conțină între 50 și 60% apã, corpul persoanelor care dezvoltă un edem conține apã în proporție de peste 65%.
Avem la îndemână mijloace prin care să ne ajutăm organismul să elimine apa în surplus. Pentru a luptă împotrivă retenției de apa, trebuie să consumãm cât mai multe lichide. Se recomanda să consumãm cel puțin 2 litri de apã pe zi și chiar mai mult . Putem alterna apa cu alte lichide răcoritoare, precum ceaiurile. Extrem de indicate sunt ceaiurile de mentă, de sunătoare sau din frunze de coacăz negru. Atenție însă la cum le preparăm: apa fierbinte nu trebuie să depășească 40-45 grade Celsius, pentru că, altfel, ceaiul își pierde proprietățile.