AMELIORAREA CĂDERII PĂRULUI

Căderea părului sau calviția, cum mai este cunoscută, îi afectează în primul rând pe bărbați. În cazul bărbaților, căderea părului este ereditară în proporție de peste 95%, însă poate fi determinată și de alți factori, printre care receptivitatea excesivã a scalpului la testosteron. Responsabil de căderea părului este un hormon local, dihidrotestosteronul (DHT), rezultat din combinarea testosteronului cu o enzimă de la nivelul scalpului, 5-alpha reductază. Dihidrotestosteronul face ca foliculul de păr să intre într-un proces fiziologic de îmbătrânire prematură. În plus, la instalarea alopeciei mai contribuie stresul și colesterolul rău (LDL). La femei, căderea părului este influențată de stres, contraceptive sau tratamente hormonale, sindromul ovarelor polichistice sau hipercolesterolemie, putând apărea și în perioada de după naștere.
O soluție o reprezintă remediile naturale. Schemele fitoterapeutice pentru ameliorarea calviției includ spirulină, seleniu, ulei de cătină și coenzimă Q10 – care stimulează producția de keratina și menține sănătatea cuticulei capilare. Eficiente s-au dovedit și produsele de îngrijire a părului pe bază de amestec de extracte glicerinohidroalcoolice și de extracte naturale, cum sunt cele de mesteacăn, brusture, urzică, levănțicã sau iarbă mare
Căderea părului este o problemă care ne poate afecta pe fiecare dintre noi, la un moment dat. În mod normal, pierdem zilnic aproximativ 60 de fire de păr.Multe persoane, femei și bărbați deopotrivă, se confruntă cu o cădere excesiva a părului. Perioadele de stres, modificările hormonale, carențele de fier sau de vitamine, administrarea anumitor medicamente sunt doar câțiva dintre factorii care influențează căderea părului. Pentru a fi rezistent, părul are nevoie, printre alte substanțe importante, de zinc și de vitamină B6, elemente esențiale pentru sinteza keratinei, proteină de bază din structură firului de păr. Pentru combaterea căderii părului, inclusiv dacă ați apelat la terapia cu laser pentru regenerarea părului, se recomandã tratamentele naturale care asociază folosirea de produse cosmetice cu administrarea de suplimente alimentare pe bază de spirulină, seleniu și zinc. O soluție la îndemână pentru oprirea căderii părului o reprezintă șampoanele cu extracte de mesteacăn, brusture și urzică, folosite în combinație cu un balsam ce conține un amestec de extracte glicerinohidroalcoolice.
Soarele, vântul,frigul sunt factori care agresează părul. De aceea, părul are nevoie de o îngrijire specială, care începe cu alimentația. Una dintre componentele fundamentale ale părului este keratina, substanță pe care organismul o sintetizează din proteine, precum cele conținute în lapte, peste, fructe și semințe oleaginoase, cereale integrale. Un alt element important pentru frumusețea părului îl reprezintă acizii grași, mai ales Omega 3 și Omega 6. Fierul, zincul, grupul de vitamine B (în special B5, acidul pantotenic) și vitamină C sunt esențiale, putând fi sintetizate din alimente dintre cele mai diverse: de la cele de origine vegetală – miere, soia, nuci, pătrunjel, morcovi, germeni de grâu, la cele de origine animală – gălbenuș de ou, fructe de mare, carne slabă.
Pe lângă alimentația echilibrată, frumusețea părului se întreține și cu ajutorul produselor cu substanțe naturale active, dintre care un rol deosebit de important îl are coenzimă Q10, o enzimă nelipsită din suplimentele alimentare și din produsele cosmetice, care reglează producerea de energie în celulele organismului, având un puternic efect antioxidant. Coenzimă Q10 stimulează producția de keratina. Prezența în formulele sampoanelor și balsamurilor, coenzimă Q10 menține sănătatea cuticulei capilare. Acțiunea ei este potențatã de asocierea cu extractele glicerinohidroalcoolice din muguri de ulm sau din mlădițe de afin.

“Natura se înfioară cu plăcere atunci când spiritul se înclină, prin omagiu, în faţa frumuseţii.”

Thomas Mann