“Să vezi magnolia în floare ce îţi răpește a ta privire…”

“Să vezi magnolia în floare
Ce îţi răpește a ta privire…”

SUBCLASA MAGNOLIIDAE ( POLYCARPICAE) cuprinde cele mai primitive angiosperme.
ORDINUL MAGNOLIALES cuprinde plante lemnoase, arborescente cu vase lemnoase de tip primitiv. Frunzele sunt simple, întregi sau lobate, dispuse altern.Florile sunt de obicei mari, cu structură primitivă, cu toate elementele componente (caliciu, corolă, carpele, stamine) dispuse spirociclic.
Familia Magnoliaceae cuprinde arbori sau arbuşti răspândiţi în regiunile tropicale, dar frecvent cultivaţi şi în regiuni temperate.Frunze simple, mari, dispuse altern, stipelate.Florile sunt mari, actinomorfe, situate terminal. Cel mai adesea învelişul floral nu este diferenţiat în caliciu şi corolă (perogon). Prezintă stamine numeroase şi gineceul format din numeroase carpele libere dispuse pe un receptacul conic, alungit. Fructul este foliculă, capsulă, bacă.
Reprezentanţii sunt Magnolia stellata, Magnolia grandiflora, Magnolia acuminata. Speciile menţionate sunt răspândite în regiunile tropical şi subtropicale din America de Sud, America de Nord, Indonezia, Filipine, dar datorită florilor mari şi spectaculoase de diferite culori, magnoliile se cultivă în zonele temperate în parcuri şi grădini, ca plante ornamentale.
Magnolia împărtășește o caracteristica care cuprinde mai multe plante înfloritoare în apropierea bazei plantelor cu flori, cum ar fi Amborella și Nymphaea (precum și cu multe plante derivate recent, cum ar fi Crinul).
Au fost găsite specimene fosilizate de M. acuminata datând de acum 20 de milioane de ani, iar plantele care aparțin familiei Magnoliaceae datează de acum 95 de milioane de ani. Un alt aspect al Magnoliei considerat a reprezenta o stare ancestrală este că mugurele florii este închis într-o bractee mai degrabă decât în sepale; părțile periante sunt nediferențiate și numite tepale mai degrabă decât sepalele distincte și petalele.
Floarea de magnolie este utilizatã în practicile medicale tradiționale chinezești pentru a contribui la atingerea stării de echilibru a organismului.
Uleiul esențial de Magnolie are o aromă fructată și florală care ajută la crearea unei atmosfere relaxate si de calmare cu ajutorul aromaterapiei.Impreuna cu uleiul de cocos uleiul esential de Magnolie are si efecte de hidratare și calmare a pielii.
Florile de magnolie semnifică senzualitatea feminină, iar parfumul lor este unul afrodisiac. În ţãrile din zona asiaticã magnolia este asociată cu frumuseţea, cu eleganţa şi cu sublimul. Magnoliile pot fi albe, roz sau violet şi, în funcţie de preferinţe şi de mesajul transmis, pot fi incluse în aranjamente florale superbe de Ziua Iubirii.