SÃ NE HRÃNIM SÃNÃTOS

Oamenii au ajuns să aibă teamă de contactul cu pământul, cu roadele lui naturale, li se pare că ceea ce nu are un preț, o etichetă, nu este bun. Dar pământul ne dăruiește în fiecare an o mulțime de plante numai bune de consumat, pline de vitamine și săruri minerale, le strivim sub tălpi și nu ne învrednicim să le culegem.
Și, pentru cine nu știe, omul nu a inventat nimic în natură, a cules și a cultivat speciile deja existente, dar agricultura intensivă nu a știut să dea gust bun produselor, le-a făcut doar mai mari și mai rezistente la anumite afecţiuni, folosind substanțe chimice și îngrășăminte.
Dacã dorim sã preparãm o mâncare cu ajutorul plantelor din naturã, întrebarea e cum anume le găsim și care sunt bune de mâncat, pentru că nu toate sunt comestibile. Sfatul e să ieșiți la plimbare pe câmpurile din afara orașului sau în păduricile din jur, oriunde ați fi veți găsi ceva bun de cules.
Ce e bun de cules?
De exemplu, păpădia, o cunoaşte toată lumea, culegeți frunzele fără să stați pe gânduri. Conține mult potasiu, ceea ce ajută la stabilizarea presiunii arteriale, conține taraxacina, o substanță amară care depurează ficatul și ajută digestia. Păpădia este un excelent diuretic și detoxifiant. Putem sã luam și câteva rădăcini, le uscam și le folosim pentru obținerea unor ceaiuri depurative.
O altă plantă bună de cules este urzica. Despre urzică nu se vorbeşte prea mult, știe toată lumea cât de importantă este, conține mult fier, siliciu, calciu și potasiu, dar și importante cantități de vitamina C, exact ceea ce avem nevoie la ieșirea din iarnă.
Ce-ar mai fi de cules?
Frunze de portulac, de trifoi roșu, creson, măcriș…Lista e lungă, dar ne-am oprit la cele mai cunoscute plante, nu trebuie să riscați să culegeți ceea ce nu cunoașteți.
Cum preparaţi mâncarea din plantele culese?
Se spalã bine plantele sub jet de apă,se schimbã apa de două ori pentru a elimina praful, pământul și alte impurități.
Se pune o cratiță încăpătoare pe foc, un pic de ulei de măsline și, la foc mic, se adaugã plantele tăiate mărunt sau rupte cu mâna.
Nu uitați să acoperiți cu un capac, se vor căli și înmuia singure, nu e nevoie să le fierbeți în prealabil.
Supravegheați totul pentru că operațiunea durează puțin, amestecați din când în când și, la final, adăugați trei căței zdrobiți de usturoi.
Gustați și adăugați sare, piper sau boia de ardei iute, după gust.
Se servește caldă, alături de ouă ochiuri sau cu orice altceva doriți.
Pofta bunã!