MEMORIE…..

Atunci când gândirea, judecata sau memoria e alterată sau aveți probleme de înțelegere, atunci când vorbiți cu cineva sau nu mai înțelegeți scrisul ori cititul, când întâmpinați dificultăți în a vă achita de sarcini așa cum făceați mai înainte, ar trebui să vã puneţi niște semne de întrebare cu cât ați trecut de vârsta de 60 de ani.
Pierderea memoriei este un fenomen frecvent şi reprezintă cauza majoră a handicapului de lungă durată la persoanele în vârstă. Cam 2-3% din populaţia între 65-70 de ani şi 20% dintre persoanele de peste 80 de ani se estimează că au această boală. De obicei anturajul bolnavului este cel care sesizează aceste modificări deşi uneori bolnavul le poate conştientiza, fie și temporar. Simptomul uitării evenimentelor recente este în mod normal primul semn al bolii.
În general, în cazurile de demență regimul alimentar trebuie sa fie uşor, dar consistent în proteine, lipide, glucide, cu o valoare calorică între 2000-2500 kcal pe zi. Sunt importante, de asemenea, legumele, fructele şi seminţele ca sursă de vitamine, de săruri minerale şi de factori biotici. Se recomandă mai ales grăsimile de origine vegetală, conţinute în numeroase uleiuri vegetale; glucidele nu trebuie să depăşească 400 g pe zi, cu tot cu pâinea, pastele făinoase, mierea, fructoza sau zaharul.
Aportul fitoterapiei la ameliorarea demenţelor poate fi considerabil şi nu trebuie neglijat. Vitaminele sunt esențiale.
Extrem de necesar este un aport suplimentar de vitamine și mă refer la cele pe care le pot furniza preparatele fitoterapice. Extractele din rădăcină de Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra),din fructe de Cătină (Hippophae rhamnoides),din fructe de Măceş (Rosa canina) au proprietăţi tonifiante, vitaminizante, de remineralizare a organismului, de regenerare a pielii şi mucoaselor, de echilibrare a sistemului imunitar;contribuie la creşterea rezistenţei organismului în situaţii de suprasolicitare nervoasă, de efort intelectual şi fizic susţinut, stres, în carențe alimentare; tonifiant general, pentru înlăturarea oboselii; contribuie la stimularea capacității de apărare naturală a organismului; susţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, este un bun protector coronarian; contribuie la reglarea metabolismului energetic; tonic general al organismului (tonifică şi regenerează ţesuturile prin refacerea structurii colagenului şi a fibrelor elastice, fixează calciul în oase).
Coenzima Q10 acţionează drept catalizator în reacţiile chimice şi furnizează celulelor din organism energia necesară întreţinerii vieţii, protejează inima, stimulează sistemul imunitar, prelungeşte viaţa pe cale naturală.
Asigură un aport adecvat de nutrienţi şi substanțe bioactive pentru menținerea sănătății tuturor organelor corpului uman, în special a inimii, creierului și a sistemului imunitar; are proprietăți antioxidante, tonifiante, vitaminizante; manifestă un puternic efect energizant la nivelul celulelor din organism; îmbunătățește activitatea cardiacă, cu acțiune pozitivă asupra inimii și a vaselor sanguine; susține funcționarea normală a sistemului imunitar; protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și de efectele nocive ale razelor ultraviolete la nivelul membranelor celulare; ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire precoce; are influență pozitivă asupra metabolismului general, a nivelului de glucoză și colesterol din sânge; contribuie la menținerea normală a greutăţii corporale; este eficient în curele de detoxifiere; crește rezistența organismului la stres, la efort fizic şi intelectual, înlătură starea de oboseală; revigorează organismul și asigură starea generală de bine.
Uleiul din fructe de Cătină (Hippophae rhamnoides), este un concentrat natural bogat în fitonutrienţi şi substanţe bioactive, în principal b-caroteni, vitaminele D, E, F, K, produşi polifenolici cu activitate puternic antiinflamatoare, lecitine sub formă uşor asimilabilă (săruri de calciu şi magneziu), acizi graşi polinesaturaţi din care acidul gamma-linolenic precursor al multor enzime organice, aminoacizi liberi şi microelemente, tonifiant general, contribuie la stimularea capacităţiide apărare naturală a organismului; trofic retinian eficient; susţine sănătatea inimii şi este protector coronarian, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul capilarelor, fortifică pereţii vaselor de sânge; protejează şi stimulează regenerarea mucoasei tubului digestiv; are rol important în reglarea metabolismului; în caz de suprasolicitare fizică şi intelectuală intensă, stres, pentru înlăturarea stării de oboseală; contribuie la menţinerea sănătăţii ţesuturilor, influenţând pozitiv procesele de regenerare tisulară.
Biomasa Spirulina (Spirulina platensis), extractul din parti aeriene de Telina (Apium graveolens), uleiul volatil de Levantica (Lavandula angustifolia aetheroleum),și uleiul volatil de Fenicul (Foeniculum vulgare aetheroleum) au actiune energizanta, de stimulare a echilibrului fizic si psihic, de tonifiere a organismului prin echilibrare alimentara. asigura aportul necesar de fitonutrienti in suplimentarea dietei pentru mentinerea integritatii functiilor fiziologice ale organismului; ajuta la protejarea si regenerarea celulei hepatice, favorizeaza functionarea normala a ficatului; eficace in echilibrarea sistemului imunitar pentru reducerea sau limitarea consecintelor negative ale unor contaminanti; sustine organismul in situatii de stres, suprasolicitare nervoasa, efort fizic si intelectual prelungit, inlatura starile de oboseala, efect benefic in perioadele de convalescenta; contribuie la stimularea activitatii sexuale; produs valoros cu efect energizant si tonic general, asigura o stare generala de bine.
Gemoterapia reprezintă la rândul ei o soluţie pentru degenerescenţele sistemului nervos apărute după o anumită vârstă.
Extractul glicerinohidroalcoolic din mlădiţe de Sequoia are o excelentă acţiune anti-senescentă, energetică, tonică şi stimulatoare general.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de Arin negru îmbunătăţeşte circulaţia din sfera encefalică şi coronariană. Este adjuvant în sechele ale hemoragiilor cerebrale şi în ramolisment cerebral precum și în sechele ale infarctului de miocard.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de Mesteacăn pufos are efect tonic pentru sistemul nervos. În asociere cu gemoderivatul din muguri de Arin negru este indicat în astenia mentală a vârstnicilor.

”Deoarece timpul este distanţa în spaţiu, timpul este memoria structurii spaţiului. Fără memorie, nu există timp. Fără timp, nu există memorie. De aici rezultă că energia pe care o percepem ca fiind lumea materială trebuie să fie informaţia, sau energia structurii spatiului.”
Nassim Haramein