LEGUME PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Roșii
Studiile arată că bărbații care au consumat suc de roșii de cel puțin două ori pe săptămână și care aveau deja o afecţiune severã a prostatei, au atins vârste mult mai înaintate, grație licopenului din această legumă, care este, de fapt, un fruct.
Pentru a avea parte de o cantitate cu adevărat asimilabilă de licopen, roșiile trebuie să fie gătite și adăugat ulei de măsline. Se poate adãuga alãturi ceapă, usturoi, chimen, șofran, piper.
Ciuperci
Toate ciupercile, dar mai ales shiitake, maitake, enoki, portobello și în top ciupercile stridie, conțin elemente care stimulează reproducerea și activitatea celulelor imunitare. În Japonia ele sunt utilizate în mod curent ca adjuvant al anumitor tratamente de tip chimioterapic.
Ciupercile se utilizeazã în ciorbe, supe, fripte la cuptor sau în tigaie, simple sau cu alte legume, alături de usturoi dacă se poate.
Agricultură organică poate oferi legume bogate în seleniu. Cultivatul intensiv a epuizat seleniul din sol și acest oligolelement uneori nu se mai găsește în cerealele și legumele europene.
Seleniul stimulează celulele imunitare în special pe cele luptătoare NK, generând o creștere și de 80% a acestora, după cum arată studiile, făcând să crească în același timp și efectul mecanismelor antioxidante ale corpului.
Se spune cã nu există boală care să nu-și aibă leac în natură!
În opinia mea și a tuturor celor care activează în domniul farmacognoziei și fitoterapiei, nu există boală care să nu-și aibă leac în natură, există doar leacuri pe care noi nu le-am descoperit încă pentru că nu ne-am uitat unde trebuie sau care sunt atât de vechi încât sunt considerate vetuste și date pe nedrept uitarii, ceea ce accentuează ignoranța noastră și scorul îmbolnăvirilor.
Deoarece interesul pentru alimentele benefice sãnãtãţii este enorm oamenii doresc informaţii explicite pentru a ști ce alimente sănătoase ar trebui să includă în practica zilnică.Sunt sfaturi simple, de bun simț, bazate pe descoperiri de ultimă oră sau pe descoperiri medicale mai vechi dar care au fost reconfirmate de studii recente desfășurate în laboratoare dintre cele mai prestigioase din întreaga lume.
Ceaiul verde
Studiile au arătat că ceaiul verde mărește efectul radioterapiei asupra celulelor canceroase.Această plantă este extrem de bogată în polifenoli care reduc formarea noilor vase de sânge de care are nevoie o tumoare pentru a se dezvolta și a forma metastaze. Puterea lui antioxidantă și de dezintoxicare activează anumite enzime din ficat care facilitează moartea celulelor canceroase prin binecunoscutul proces de apoptoză.
Pentru a-și elibera catehinele, trebuie să realizãm o infuzie de ceai verde.Se pot bea 3-4 cești pe zi, dar nu mai târziu de o oră de la preparare și de preferat în prima parte a zilei, mai ales dacă persoana este sensibilă la cafeina din acest gen de ceai.
Legume crucifere
O altă moleculă puternic anticancerigenă și anume sulforafanul se găsește în banala varză și în surorile ei: varza de Bruxelles, bok choy – mai puțin folosit la noi în țară dar care se găsește în supermarketuri, varza chinezească, broccoli, conopidă.
Acesta este capabil să elimine toxinele emise de către anumite substanțe carcinogene, împiedicând celulele aflate în stadiul precancerigen să se transforme în tumori maligne. Tot ea blochează fenomenul de angiogeneză, adică de creare de noi vase de sânge care hrănesc tumorile. Dacă vreți să beneficiați de sulforafanul din varză și cruciferele aparținând acestei familii, evitați fierberea!
Știu că varza este mai greu tolerată de unele persoane, de aceea ca recomandare de folosire sugerez ca aceasta să fie înăbușită sau călită rapid pentru câteva zeci de secunde într-o tigaie, cu puțin ulei de măsline.
Sãnãtatea depinde de noi dragii mei întotdeauna și de alegerile noastre!