AMELIORAREA GONARTROZEI CU AJUTORUL GEMOTERAPIEI

Gemoterapia ca ramură a bioterapiei, este o metodă de tratament al cărei specific este folosirea extractelor din ţesuturi vegetale embrionare proaspete – ţesuturi meristematice (muguri, ramuri tinere, scoarţa ramurilor tinere, amenţi, seminţe, radicele, plantule).
Administrarea acestor preparate realizează şi un ”drenaj biologic” prin care se elimină substanţele nocive produse în ţesuturi sau introduse în organism şi astfel se restaurează echilibrul biologic perturbat al organismului uman.
Această metodă de terapie, puţin utilizată până în urmă cu câţiva ani, dar astăzi în plină ascensiune în întreaga lume, s-a născut în Franţa prin opera medicului belgian Pol Henry.
Terapia cu extracte din ţesuturi vegetale embrionare nu este nouă. Nou, este principiul stabilităţii nelimitate a componentelor bioactive prezente în extractul glicerino-alcoolic la concentraţii mari şi eliberarea şi restaurarea activităţii biologice a acestora prin diluare, procedeu ce permite păstrarea în timp a produsului gemoderivat.
Prin utilizarea a unei metode moderne de condiţionare sub formă de monodoze se elimină închiderea şi deschiderea flaconului cu produs (care comportă riscul de alterare în contact cu aerul) şi se creează posibilitatea realizării unor scheme de tratament complexe prin asocierea mai multor gemoderivate, precum şi un tratament constant nefiind lăsat la ”numărătoarea” pacientului, sau a construcţiei dopului.
Compoziţia complexă a gemoderivatelor determinată cu tehnici moderne, performante, a permis punerea în evidenţă a unor factori de creştere, enzime, proteine sau alte substanţe esenţiale în procesul embriogenezei la plante, substanţe care posedă o activitate biologică semnificativă şi asupra organismului uman cu potenţial curativo-profilactic în diverse afecţiuni.
În prezent preparatele gemoterapice sunt utilizate atât ca remediu cu acţiune proprie, dar şi ca adjuvant al terapiei alopate. Ele se extrag de regulă într-un amestec echilibrat de alcool, apă şi glicerină şi sunt cunoscute ca extracte glicerohidroalcoolice. Prin acest procedeu se realizează o extracţie completă a componenţilor vegetali fără denaturarea principiilor active, lăsând acţiunea sinergică intactă.
Activitatea enzimatică a componentelor existente în ţesuturile vegetale embrionare proaspete este blocată în prima fază de extracţie de către alcool şi apoi de soluţia hidroglicerinică, care permite extragerea în continuare şi a altor substanţe cu activitate biologică pe care le stabilizează.
Astfel, bioactivitatea acestor preparate lichide fitocomplexe de plante medicinale, este rezultatul interacţiunii multiplelor molecule bioactive care realizează programul genetic de dezvoltare al plantei.
În momentul utilizării, extractul glicerohidroalcoolic prescris este diluat în puţină apă, astfel că activitatea enzimatică este eliberată şi restaurată şi poate acţiona în funcţie de organotropismul specific al părţii plantei din care s-a făcut extracţia.
Toate substanţele necesare proceselor metabolice ale organismelor animale (glucide, lipide, proteine, vitamine) sunt sintetizate de plante prin fotosinteză, în programul genetic propriu.
În ultimele decenii gemoterapia a primit un impuls major în ţări europene dezvoltate (Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia) iar recent paşi importanţi se realizează şi la noi în ţară.
Astfel, gemoterapia utilizează în scopuri terapeutice soluţii în primă diluţie decimală de extracte glicerohidroalcoolice din aceste ţesuturi vegetale embrionare, proaspete.
Această metodă care aparţine bioterapiei are ca principiu analogic de bază ”drenajul biologic” al organismului uman, proces care restabileşte şi reglează potenţialul energetic al sistemului reticulo-endotelial.
În acest sens, acţiunea farmacologică specifică şi lipsa de toxicitate a gemoderivatelor permite medicului, înainte de instituirea oricăror tratamente, prescrierea acestora, eventual şi în asociere cu terapia homeopată, în scopul obţinerii detoxifierii generale şi restabilirii unei reactivităţi normale a organismului.
Gemoterapia se aplică într-o gamă largă de afecţiuni din patologia umană, este uşor de folosit şi este practic lipsită de efecte secundare.
Gemoderivatele pot fi recomandate ca remedii cu acţiune proprie dar şi sub formă de adjuvante ale terapiei alopate cu rezultate benefice.
Pe parcursul unei zile gemoderivatele se pot administra singure sau în asociere pentru obţinerea unei acţiuni farmacologice complexe.
Preparatele gemoterapice oferă arsenalului terapeutic existent o armă deosebit de eficace în mâna medicului pentru abordarea eficientă şi lipsită de efecte secundare a unor boli din clinica umană.
Fitoterapia tradiţională foloseşte preparate obţinute din planta întreagă sau anumite părţi ale acesteia (rădăcină, frunze, flori, fructe, seminţe), în timp ce gemoterapia porneşte de la ţesuturi vegetale embrionare care sunt supuse macerării gliceroalcoolice.
O altă caracteristică ce deosebeşte gemoterapia de fitoterapie este faptul că plantele medicinale se adresează în general întregului organism uman prin substanţele pe care le conţin, şi nu numai unui anumit organ, în timp ce gemoderivatele prezintă un organotropism pronunţat care asigură o intervenţie ţintită a acţiunii terapeutice la nivel celular.
Făcând comparaţie între cele două metode de terapie naturală, se poate sublinia faptul că gemoderivatele sunt lipsite de efecte secundare, nu au restricţii sau contraindicaţii, se pot folosi timp îndelungat şi la toate grupele de vârstă, în timp ce în fitoterapie trebuie ştiut că unele plante medicinale pot avea efecte nedorite când nu sunt dozate.
Extractele glicerohidroalcoolice nu prezintă toxicitate intrinsecă şi extrinsecă, sunt uşor de administrat şi pot fi prescrise individual şi în asociere, dar şi în combinaţie cu remedii din fitoterapia tradiţională sau cu alte produse medicamentoase, întrucât nu au fost semnalate în literatura de specialitate efecte secundare nedorite.
Înainte de prescrierea şi administrarea oricărui remediu gemoterapic trebuie realizată o evaluare atentă a pacientului pentru formularea unui diagnostic corect şi stabilirea unei conduite terapeutice adecvate.
Extractele glicerohidroalcoolice pot fi dozate din punct de vedere al numărului de picături şi înainte de folosire se diluează cu puţină apă.
Preparatul astfel diluat se agită, se soarbe lent şi se ţine cât mai mult în gură pentru favorizarea absorbţiei prin mucoasa bucală.
De obicei administrarea preparatului gemoterapic trebuie realizată cu un sfert de oră înainte de masă.
Prescripţia remediilor gemoterapice singure sau în asociere, urmează evaluării iniţiale de către medic a caracteristicilor individuale, a condiţiilor fiziopatologice globale şi reactive ale pacientului.
Pe mãsurã ce se stabileşte diagnosticul de boală medicul prescrie remediile gemoterapice cele mai indicate pentru combaterea mecanismelor fiziopatologice ale bolii, ameliorarea simptomatologiei şi restabilirea structurii şi funcţiilor specifice perturbate.
Odată cu înaintarea în vârstă articulaţiile corpului se uzează. Gonartroza este o afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii.
Gonartroza este o problemă de sănătate importantă ce afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani. Netratată, poate produce dezaxări ale membrelor inferioare şi chiar invaliditate.
Apare dificultatea la urcatul şi coborâtul scărilor şi de fiecare dată când se încearcă o flexie a genunchiului apare o durere sâcâietoare, care nu dispare nici după folosirea antiinflamatoarelor. Acestea sunt semnele gonartrozei (artroza genunchiului), o afecţiune cronică.
Cauzele sunt multiple: factorii genetici, vârsta şi sexul, traumatisme nevindecate, obezitate.
Diagnosticarea gonartrozei se realizeazã de cãtre medicul ortoped care va efectua un examen clinic complet, evaluând mobilitatea genunchiului şi axarea membrului inferior.
Pentru confirmarea diagnosticului medicul va solicita efectuarea unei radiografii a genunchiului pentru a vedea dacă există modificări ale articulaţiei sau dacă există malformaţii congenitale.
Ameliorarea gonartrozei se poate realiza şi cu ajutorul procedurilor nechirurgicale: kinetoterapie, scăderea în greutate, schimbarea activităţilor, folosirea ortezelor şi a dispozitivelor ajutătoare la mers.
Gemoterapia poate fi utilizatã cu succes şi în acest caz.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de Pinus montana are proprietãţi de regenerare a tesutului osos si cartilaginos, este un produs natural cu valoare biologica complexa, dinamica si unitara care asigura necesarul de substante biologic active in completarea dietei pentru sustinerea functionarii normale a sistemului osteo-articular, are efect remineralizant, favorizeaza consolidarea fracturilor, participa la regenerarea si imbunatatirea mobilitatii articulațiilor, protejeaza articulatiile la persoanele in varsta (in modificari ale articulatiilor din cauza procesului de imbatranire), in perioada post menopauza (cu reducerea densitatii minerale osoase).
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de Ribes nigrum are acţiune beneficã asupra aparatului osteoarticular,proprietati de stimulare a corticosuprarenalei pentru secretia hormonilor corticosteroizi (actiune cortizon-like), de reducere a VSH-ului, de crestere a rezistentei la frig a persoanelor sensibile.
Extractul glicerinohidroalcoolic din mlãdiţe de Rosa canina are actiune benefica asupra sistemului osos, proprietati tonic generale, vitaminizant-remineralizante, de stimulare a imunitatii, de reglare a echilibrului mineralelor la nivelul tesutului osos, favorizeaza remineralizarea oaselor si restabilirea densitatii osoase.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de Vitis vinifera are actiune benefica asupra aparatului osteo-articular, este imunostimulator.Este un produs natural cu valoare biologica complexa, dinamica si unitara care asigura necesarul de substante biologic active in completarea dietei pentru sustinerea sanatatii aparatului osteo-articular.Intervine favorabil in protejarea articulatiilor la persoane cu varsta peste 40 ani, la persoane cu modificari functionale ale articulatiilor datorate procesului de imbatranire sau in perioada de menopauza.
Extractul glicerinohidroalcoolic din mladite de Rubus fruticosus are actiune benefica asupra aparatului osteoarticular, are proprietati:, remineralizante, antisenescente, antioxidante, cicatrizante, diuretice, ajuta la protejarea articulatiilor la persoanele in varsta (in modificari din cauza procesului de imbatranire).
Medicul are posibilitatea de a-şi pune în practică toate cunoştinţele şi experienţa practică şi de ce nu intuiţia, care va duce la noi scheme terapeutice, proprii şi eficace. Aici se poate vorbi de individualizarea gândirii.