LIMBA MIELULUI

Limba mielului (Borago officinalis sau Echium amoenum) este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizată în regiunile mediteraneene, în aproape toată Europa, nordul Africii și Iran.
Numele plantei, în multe limbi europene, poate fi urmărit începând cu latina evului mediu, de la termenul borrago. Se crede că acesta din urmă provine din limba arabă, probabil din abu buraq, care se traduce prin tatăl asprimii.
Tulpinile ating înălțimea de 60–100 cm și este acoperită cu perișori albi, tari, sunt ramuroase, scobite în interior și suculente. Frunzele sunt mari, ridate, de culoare verde închis, ovale și ascuțite la vârf, de circa 5–15 cm lungime și 5 cm lățime. Florile sunt mici, au culoare albastru strălucitor sau roz și formă de stea, cu cinci petale triunghiulare, distingându-se de orice plantă din aceeași familie prin staminele negre, proeminente, care sunt îngramădite în centrul florii. Produce o mulțime de semințe și astfel continuă să crească și să se răspândească prolific din locul în care a fost semănată sau plantată. În locuri cu climate blânde, limba mielului înflorește pe tot parcursul anului. Fructul constă în patru nucșoare mici de culoare brun foarte închis.
Plinius cel Bătrân și Dioscoride au afirmat că Borago officinalis a cauzat uitarea când a fost amestecat cu vinul.
John Gerard menționează un verset vechi despre plantă: „Borago aduce mereu bucurii. Cei din vremea noastră folosesc florile pentru salatã pentru a bucura mintea.” Frunzele și florile de Borago adãugate în vin îi fac pe bărbați și femei bucuroși și veseli și alungă toată tristețea și melancolia. Siropul făcut din florile de Borago aduce un confort inimii, amelioreazã starea de depresie și liniștește persoanele care suferã de anxietate.
În mod tradițional, Borago officinalis a fost utilizat în tulburări hiperactive gastrointestinale, respiratorii și cardiovasculare.
Uleiul gras se obține prin extracție din semințele plantei.
Trigliceridele prezente în ulei derivă de la acizii grași: palmitic (10-11,3%), oleic (15-20%), linoleic (35-40%) și acizi grași liberi(18-25%).
O serie de cercetări aratã că alcaloizii pirolizidinici din materia primă vegetală se pot regăsi în ulei, dar concentrația acestora este foarte mică (sub 20 ppm în uleiul brut, iar prin rafinare, conținutul de alcaloizi scade cu o rată de 30.000).
Acţiunea antiinflamatoare la nivel dermic se explică prin implicarea acizilor grași nesaturați (în special a acidului y-linolenic) în producția de factori proinflamatori.
Efectul antihipertensiv este tot consecința unor modificări în metabolizarea acidului y-linolenic la dihomo-y-linolenic și acid arahidonic.
Acțiunea imunostimulatoare este consecința acumulării de acid dihomo-y-linolenic în neutrofile.
Preparatele pe bază de ulei din seminţe de Borago sunt recomandate:în ameliorarea dermatitelor atopice și al artritei reumatoide;în sindromul premenstrual și tulburările asociate menopauzei.
Uleiul din seminţe de Borago se administrează atât intern, sub forma capsulelor moi, cât și extern, sub formă de creme sau emulsii.
Se poate găsi mai ales sub formă de suplimente alimentare sau ca aliment dietetic.

“Prima floare înfloritã pe Terra a fost o invitaţie la un cântec încâ nenãscut”
Rabindranath Tagore