LEUȘTEANUL- PLANTĂ MEDICINALĂ ȘI AROMATICĂ CU PROPRIETĂŢI TERAPEUTICE


Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă medicinalã și aromaticã mediteraneană cunoscută şi apreciată încã din antichitate și folosită pentru prima oară ca aliment în Italia. Părţile folosite sunt planta întreagă, rădăcina, ramurile înflorite şi seminţele
Rădăcina leușteanului este pivotantă și de dimensiuni mari, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară, înaltă de doi-trei metri. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. Leușteanul înflorește vara, dând naștere unor flori compuse în forma unei umbrele (inflorescențe umbeliforme), de culoare galbenă, din care se formează semințele.
Deși provine din regiuni mai calde, leușteanul s-a adaptat bine în România. Nu este o plantă pretențioasă: rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț. Este o plantă perenă: cultivat în grădină, leușteanul trăiește în medie 7-10 ani. Leușteanul crește pe soluri grele și reci, spre deosebire de rudele sale care preferă soluri nisipoase și calde. Frunzele de leuștean se pot recolta după nevoie, vara, iar toamna se formează mănunchiuri care se usucă și se pot păstra tot timpul iernii în saci de pânză sau în borcane. O metodă alternativă de păstrare o reprezintă presarea puternică a frunzelor verzi în borcane, peste care se adaugă multă sare de bucătărie.
Principiile active pe care le conține acționează terapeutic asupra aparatului respirator, a aparatului uro-excretor, a sistemului endocrin și a celui imunitar. Planta ajută eficient la prevenirea unor boli, dacă este consumată sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie și în doze potrivite, un remediu eficient în cazul multor tipuri de afecţiuni printre care dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale.
Uleiul esenţial de leuștean obţinut din seminţe eliminã toxinele iar ceaiul preparat din seminţe amelioreazã durerile stomacale.
Leuşteanul are acţiune antiinflamatoare, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepatobiliară, are acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, este diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, are effect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emollient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate.