FLOAREA PAȘTELUI -ANEMONE PULSATILLA ȘI FRITILLARIA IMPERIALIS


Anemone pulsatilla sau Pulsatilla vulgaris este o plantã originarã din Europa, face parte din familia Ranunculaceae. În România crește în flora spontanã de pe pajiști și în livezile din zonele de deal și de munte dar poate fi și cultivatã.
Anemone pulsatilla este o plantã ierboasã cu un rizom cãrnos din care iese tulpina. La baza tulpinii frunzele sunt dispuse în formã de rozetã și sunt acoperite de perișori. Celelate frunze sunt lungi, asemãnãtoare unui deget (de unde și denumirea popularã de dediţel), sunt segmentate în trei și sunt înconjurate de tulpiniţe cu flori.
Florile sunt de culoare alb, galben, mov, lila, roșu inchis,catifelate, irizate pe margini cu galben și au formã de clopoţel. Înflorește în luna aprilie pânã spre varã, când frunzele, și florile emanã un miros puternic dacã sunt strivite.
Floarea Paștelui este o plantã care și-a câștigat aceasta denumire deoarece înflorește în apropierea Sãrbãtorii Paștelui. De multe ori, femeile foloseau florile acestei plante pentru vopsirea ouãlor. Aceste flori de primãvarã nefiind pretenţioase, se pot planta în grãdinã sau în ghivece.
În scop fitoterapeutic se utilizeazã partea aerianã a plantei, recoltatã în martie-aprilie.
Anemone pulsatilla este bogata in uleiuri volatile, acid anemonic, alcaloizi. Proprietãţile sale principale sunt: antispastic, antibacterian, sedativ.
Floarea Paștelui se folosește, sub formã de infuzie sau tincturã în ameliorarea anumitor afecţiuni nervoase, a migrenelor, a infecţiilor respiratorii ușoare, a astmului.
Pentru uz extern Floarea Paștelui este folositã la ameliorare afecţiunilor dermatologice de tipul furunculelor.
Existã multe specii aparţinând genului Fritillaria, cea mai cunoscutã dintre toate este Fritillaria imperialis, care, în România, poartã denumirea de Floarea-Paștelui.
Înflorește pe la mijlocul lunii aprilie – în perioada Paștelui, de aici si numele sau popular – florile sale fiind galbene, roșii sau oranj în buchet. Este o plantã ce atinge o înãlţime de 1 metru, mult mai mare în comparaţie cu alte specii mai sãlbatice aparţinând genului Fritillaria.
Fritillaria este o planta ce aparţine familiei Liliaceae, fiind nativã din Asia Centralã de la poalele muntilor Himalaya.
Este cunoscutã la noi în ţarã pentru florile maiestuoase, în buchet. Ţara in care se cultivã intensiv Fritillaria imperialis este Austria, unde este cunoscutã sub numele de Kaiserkrone (Coroana Kaiserului).
Planta nu are un miros frumos. Existã o legendã creștinã care spune cã Fritillaria a refuzat sã-și plece capul în faţa lui Iisus, la momentul Crucificãrii, refuzând sã creadã ca El este fiul lui Dumnezeu.
În prima zi de Paște, când s-a aflat cã Iisus a înviat, Fritillaria s-a rușinat din cauza necredinţei sale încât și-a aplecat toate florile, și de atunci așa au rãmas. Din acest motiv toate speciile acestei plante au florile îndreptate în jos.