LEGUME DE POST-SPANACUL


Spanacul (Spinacia oleracea) este o plantă perenă comestibilă (legumă), prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.
Spanacul este o erbacee legumicolă, provine din Orient și face parte din familia Chenopodiaceelor.
Este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime, frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm.
Spanacul este rezistent la temperaturi scăzute, astfel că se cultivă toamna şi se recoltează primăvara. Seminţele germinează la 3 – 4°C şi pot rămâne în sol peste iarnă fără să-şi piardă viabilitatea. În faza de rozetă, poate rezista la temperaturi de -10°C, dacă solul este acoperit cu zăpadă. Pentru creştere, are nevoie de 14 – 15°C, iar temperatura prea ridicată determină emiterea tijei florale.
Nu este pretenţios faţă de lumină, iar calitatea frunzelor este mai bună la intensităţi moderate ale luminii. În sol are nevoie de apă în cantitate optimă, pe toată perioada de vegetaţie, din pricina ritmului intens de creştere şi a frunzişului bogat, care pierde prin transpiraţie cantităţi destul de mari. În lipsa apei, rozetele de frunze sunt mici şi îmbătrânesc repede. Spanacul se cultivã pe soluri bine pregătite, mijlocii sau uşoare, fertile, bogate în humus, drenate, cu mare capacitate de reţinere a apei şi bine expuse la soare.
Florile sunt galben-verzui, cu diametrul 3–4 mm.Spanacul conţine apã, albuminã,hidrați de carbon,grãsimi,acid oxalic,carotenoide,vitamina B1,vitamina B2,vitamina B3,vitamina B6,vitamina E,fier,potasiu,calciu,cupru,magneziu,sodiu,fosfor, zinc.
Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice. Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și antioxidante. Datorită proprietăților sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se aflã în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.
Spanacul gãtit este mai bogat în nutrienţi decat cel crud, având de șase ori mai mulţi antioxidanţi. Motivele sunt suficiente pentru a include în dietã aceastã legumã, de mai multe ori pe sãptãmânã.