COADA-CALULUI, O PLANTĂ MEDICINALÃ ŞI AROMATICÃ FÃRÃ EGAL

Coada-calului este o plantă de leac cunoscută și folosită, datorită proprietăților sale de excepție, încă din Antichitate. Despre coada-calului, Plinius cel Bătrân spunea: “Este suficient că această plantă să fie ținută în mână, pentru a putea beneficia de proprietățile sale vindecãtoare”.
Faimosul medic german Sebastian Kneipp recomanda coadă-calului “într-o mie de afecțiuni, deoarece curată, spăla, dizolvă, arde și îndepărtează tot ce este stricat.” Coada-calului este un stimulent renal și depurativ deosebit de eficient, are efect antiinflamator, antireumatic, antiseptic, hipoacidifiant, diuretic, expectorant și remineralizant.
Proprietățile sale se datorează substanțelor active pe care le conține, în special acid salicilic, flavonoide, vitamină C, calciu, magneziu și săruri de potasiu. Este recomandată în boli de rinchi și de vezică, în afecțiuni cardiovasculare, în bronșite și în tuberculoză pulmonară, în ulcer gastric, în hemoragii, guță și boli de piele (dermatite, dermatoze, erupții cutanate). Coada-calului este, de asemenea, un ingredient valoros în produsele de îngrijire a părului, de tipul șampoane și balsamuri, acțiunea ei de reducere a excesului de sebum fiind potențatã de asocierea cu extractele de brusture și de mesteacăn.
“Dacă iubeşti natura cu adevărat, o găseşti pretutindeni frumoasă.”
Vincent Van Gogh