GEMOTERAPIE

Fibroamele uterine sunt tumori benigne, noncanceroase, care se formează pe pereții uterului. Apar, în general, la femeile trecute de vârstă de 30 de ani. Cel mai adesea fără simptome, fibroamele uterine pot trece neobservate, însă uneori pot cauza sângerări menstruale abundente, dureri și alte neplăceri. Se pare că fibromul uterin este forma de tumoare benignă cea mai frecvență la femeile apte de procreere, estimându-se că între 20 și 40% din femeile europene și până la 50% din femeile afroamericane trecute de 35 de ani dezvoltă fibroame uterine. Extractele glicerinohidroalcoolice din mlãdiţe de afin, muguri de coacăz negru, mlãdiţele de zmeur sunt un adjuvant important în rezolvarea problemelor legate de fibroamele uterine, mai ales în ceea ce privește reducerea dimensiunilor acestora.
Diversificarea ofertei de extracte glicerinohidroalcoolice a fost antrenată și de o incidență crescută a anumitor afecțiuni. Două exemple extrem de cunoscute sunt gemoderivatul din mlădițe de afin, care ajută, printre altele, și la îmbunătățirea acuității vizuale, și gemoderivatul din muguri de coacăz negru, cu puternice proprietăți antiinflamatoare. .
Uleiul din seminţe de in, seminţe de floarea-soarelui, germenii de lucernã sunt doar câteva dintre remediile naturale eficiente cand vine vorba de reglarea echilibrului de estrogen şi progesteron, datorita continutului important de fitohormoni.
Concentraţia maximã de fitohormoni se gãseşte în mugurii şi mlãdiţele plantelor tinere, dar şi în extractele obţinute din acestea.
La fel de benefice sunt şi capsulele şi ceaiurile pe bazã de plante bogate în fitohormoni. Pentru ameliorarea infertilitãţii se recomandã mugurii de coacãz, mlãdiţele de zmeur sau mur, la menopauzã-infuzia de salvie, trifoi roşu sau lemn-dulce.
Pentru reglarea fluxului menstrual de mare ajutor sunt frunzele de zmeur, frunzele de stejar şi creţisoarã.
La persoanele de sex masculin problemele legate de prostatã pot fi rezolvate cu ajutorul seminţelor de dovleac şi al germenilor de lucernã.
La fel de eficiente pentru reglarea echilibrului hormonal sunt şi produsele apicole (lãptişorul de matcã, polenul) şi plantele pe care le putem folosim în bucãtãrie (de exemplu mãrarul, bogat în fitoestrogeni).