BUSUIOCUL AZI DE BOBOTEAZÃ

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.
În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin “Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care “botează” apele, oamenii, animalele și casele.
Agheasma de exemplu se face cu busuioc şi se împrăştie cu un mănunchi de busuioc pentru alungarea răului şi sfinţirea locurilor. Busuiocul se pune, de asemenea, la icoane ca să atragă protecţia divină asupra casei şi locuitorilor ei. În acelaşi scop, românii îl ţin, de regulă, în ghiveci, la fereastră.
Mirosul busuiocului aceastã plantã sacrã este special și ușor de recunoscut de către creștinii de pretutindeni, fiind asociat cu stări emoționale și spirituale intense.
Busuiocul curăță energetica persoanei și reechilibrează întregul corp accelerând procesele de vindecare și ridicând imunitatea. Studii recente arată că busuiocul reușește să curețe radiațiile din încăpere dar și din celulele invadate, iar uleiul volatil are aplicații în depresii, probleme gastro-intestinale, boli infecțioase, boli nervoase.
Românii au știut dintotdeauna că busuiocul este o plantă magică și de aceea este și atât de respectată în tradiția creștin ortodoxă. Atât de respectată încât la noi nu se folosește în aromatizarea mâncărurilor așa cum se întâmplă în gastronomia mediteraneeană.
Este însă o pierdere și ar trebui să încercăm să aducem busuiocul și în bucătărie, nu numai în dormitoarele noastre așa cum se procedează de secole, pentru că se știa chiar și la nivel empiric că aerisește încăperea, absorbind energia statică, dând un somn bun și liniștitor.
Busuiocul are acţiune asupra unor tipuri de bacterii, asupra stafilococului auriu și a ciupercii aspergilus, aceasta din urmă fiind extrem de periculoasă, întrucât stă la baza unui grup întreg de afecțiuni.
Ar fi bine dacă directorii școlilor în care învață copii ar pune mănunchiuri de tulpini de busuioc în fiecare colț al clasei. În acest mod ar scădea riscul împrăștierii bolilor contagioase, foarte ridicat în comunitățile de copii. Miroase mult mai bine, este extrem de eficient si pe deasupra și mult mai ieftin decât orice aromatizant de sintezã folosit în prezent pentru parfumarea încăperilor.
Studiile arată că uleiul volatil de busuioc conține acid cafeic, cineolă, quercitină.
Este ideal să folosim planta în toate formele sale: ulei volatil, ceai, tinctură, extract.
Busuiocul(Ocimum basilicum) este antioxidant, antiseptic, bactericid, antiinflamator, cicatrizant, stimulator al sistemului imunitar, reduce riscul apariției cancerului.
Tinctura de Busuioc asigură un aport bogat de fitonutrienţi și substanțe bioactive necesare în suplimentarea dietei pentru tonifierea şi revigorarea organismului, inducerea unei stări generale de bine.
Are un rol în funcționarea normală a sistemului imunitar al căilor respiratorii în perioadele reci ale anului, contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui în general și a sistemului nervos central,în special,contribuie la protejarea celulei nervoase și stimulează procesul de memorie,are influenţă pozitivă în stările de oboseală, în inducerea unui somn odihnitor.
Ceaiul care conţine pulbere obţinută din părţile aeriene de Busuioc (Ocimum basilicum) protejează celula nervoasă și stimulează procesul de memorie, susţine sănătatea căilor respiratorii superioare în perioadele reci ale anului, are efect tonic general, contribuind la îndepărtarea efectelor surmenajului, asigură echilibrarea stării psihice şi emoţionale.
Uleiul volatil de busuioc asigurã un aport bogat de substanţe bioactive în suplimentarea dietei pentru menţinerea sãnãtãţii sistemului nervos (stimulent cerebral), a funcţionãrii normale a tractului digestiv și a cãilor respiratorii, pentru revigorarea organismului, amelioreazã unele tulburari digestive, avand influenţã pozitivã în tulburãri ale tranzitului intestinal, în stãri de indigestie, crampe, balonare și disconfort abdominal, greţuri, vãrsãturi, îmbunãtãţește digestia.
Existã și unele preparate cosmetice care conţin extract de busuioc, levãnţicã dar și coenzima Q10,
Planta tonifică întregul organism și restabilește emoțiile și bunăstarea fizică.

“Oamenii parfumaţi cu ale bunătăţii flori de busuioc se înfrumuseţează reciproc pentru a crea pe pământ un paradisiac loc.”
Michelle Rosenberg