YUCCA

Yucca schidigera (Fam. Asparagaceae) este o plantă în permanenţă verde, asemănătoare palmierului, are o tulpinã groasă, scurtă, frunze sub formã de lance şi flori sub formă de clopoţel frumos mirositoare, care se deschid seara. Yucca înfloreşte în lunile iunie-iulie.
Numele plantei provine de la poziţia florilor, aşezate ca un pendul, indienii îl consideră cel mai frumos arbust care existã în deșert şi datorită efectelor sale benefice i-au dat denumirea de „arbore al vieţii”.
Yucca este originară din SUA, Mexic şi insulele din Marea Caraibelor și rezistã în cele mai aspre condiţii, în același timp este o plantă solitară frumoasă şi ideală pentru ghivece decorative.
Din punct de vedere terapeutic se folosește partea aeriană a plantei iar extractul obţinut din plantă conţine enzime, saponină, clorofilă, antioxidanţi, yuccagenol (o substanţă specifică), aminoa¬cizi, vitamine, săruri minerale şi alte substanţe active.
Farmacologic yucca contribuie la absorb¬ţia substanţelor nutritive, stimulează digestia, accelerează şi reglează procesele de secreţie, este un bun detoxifiant, dezinfectant, imunostimulator, antiinflamator, cicatrizant.
Yucca amelioreazã afecţiunile cronice ale intestinului gros,saponina din plantã contribuie la combaterea artralgiilor, având efect asemănător substanţelor antiinflamatoare steroidiene (cortizon) dar spre deosebire de acesta, nu are efecte secundare şi nu agresează tubul digestiv.
Yucca contribuie la asigurarea echilibrului dintre starea psihică şi cea fizică a organismului, creşte rezistenţa faţă de anumite afecţiuni, reduce nivelul colesterolului sangvin şi are un rol protector împotriva stresului,are un efect diuretic şi contribuie la eliminarea substanţelor toxice din organism.
Yucca se foloseşte sub formă de extract sau sub formă de ceai.