TURMERICUL-EFICIENȚĂ PENTRU SĂNĂTATE


Zerdiceaf sau Turmeric (Cúrcuma longa, Fam. Zingiberaceae)
Curcuma reprezintă un gen din care fac parte în jur de 100 de specii de plante perene, din familia Zingiberaceae, este originară din sudul Asiei și nordul Australiei, fiind folosită de peste 4000 de ani, datorită proprietăţilor terapeutice.
Turmericul (Curcuma longa) reprezintă una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut sub denumirea de șofran Indian sau cum mai este cunoscut în România cu numele de zerdiceaf, desi denumirea de turmeric este mai populară.
În sanscrită, cuvantul kunkuma era folosit de obicei pentru turmeric.
Rădăcinile turmericului au ramificaţii groase, cu o culoare galbenă spre portocalie la interior iar condimentul denumit turmeric este obţinut prin procesarea rădăcinilor plantei, care sunt transformate într-o pudră ce poate fi folosită în alimentaţie.
Condimentul astfel obţinut are o culoare galben spre auriu și conţine o substanţă activă numita curcumin care se regăsește în pudra de turmeric în concentraţie de 2,5% până la 4%. Curcuminul are anumite proprietăţi benefice, și de aceea este folosit în unele suplimente alimentare, în diferite concentraţii.
În India, oamenii de ştiinţă au descoperit că turmericul are proprietăţi care ajută în lupta contra afecţiunilor de tip malign.
Turmericul este folosit aproape în toate casele indienilor,acesta colorează mâncarea, dându-i o strălucire gălbuie, dar adevăratele sale proprietăţi sunt cele medicinale, turmericul realizând detoxifierea organismului.
Turmericul a fost utilizat pentru ameliorarea dereglărilor musculare şi artritice, a astmului, colitei, herpesului.
Curcumina ingredientul care oferă turmericului culoarea galbenă, este un antiinflamator eficient, ajută la ameliorarea afecţiunii de tip colon iritabil, a colitelor ulceroase, a artritei reumatoide, a afecţiunii de tip Alzheimer.
Curcuma longa se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor metabolice,digestive, hepatice, reumatismale,respiratorii.
Un studiu efectuat de cercetătorii americani arată că turmericul poate ajuta la micşorarea riscului de cancer, datorită proprietăţilor sale antioxidante.
Recent s-a descoperit că turmericul protejează organismul de virusul uman Papilloma, virus mortal care este cauza principală a cancerului cervical
Studii în domeniul medicinei experimentale realizate la Universitatea din Arizona în 2006 au arătat efectul terapeutic al acestei plante, în cazul afecţiunilor articulare degenerative,acest efect datorându-se unei categorii de principii active numite curcuminoide, care au efect antiinflamator foarte puternic, ameliorând durerea, tumefacţia şi redând parţial mobilitatea articulară.
Turmericul este aromat, stimulator, tonic, atât fizic cât şi psihic, este utilizat la ameliorarea atacurilor periodice de isterie şi a convulsiilor.
Sucul sau pudra uscată de turmeric, amestecată în lapte bătut sau apă sunt eficiente pentru problemele de la nivelul tractului digestiv.
Legumele la cuptor (conopida, broccoli, morcovii sau cartofii) se pot găti cu puţin turmeric presărat deasupra, în tavă.
Putem folosi 2 linguriţe de turmeric la 1 kilogram de legume proaspete, pentru a realiza un preparat gustos. Se toarnă mai intâi uleiul de măsline peste legume apoi se adaugă sare și turmeric.