“MINUNEA” DIN FOILE DE CEAPĂ

Allium cepa( Fam. Liliaceea) este cunoscută ca remediu în multe afecţiuni de foarte multă vreme.
Denumirea populară este de arpagic, cabă, cebulă, ceapă-bulgărească, ceapă de apă, ceapă de arpagic, ceapă de grădină, ceapă-haşmă, ceapă-lunguieşă, ceapă-moldovenească, cepoi, cepşoară de vară, cea-clama, hagimă, hajmă, harpagică, herpejică,, orceag, parpagică, samulastră, ţeapă, ţeapi, ţepoi.
Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind descoperita cu 5.000 de ani î.Hr cultivată ca plantă medicinală, condiment și legumă.
În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele.
O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.Hr conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă,la romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază,în Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amuletă contra pestei.
În tradiţia populară cojile de ceapă galbenă uscate, se foloseau pentru a vopsi în galben ouăle de Paște,cojile de ceapă roşie macerate în apă timp de 5 zile şi apoi amestecate cu alaun și încălzite se foloseau pentru colorarea mătăsii şi ouălor în galben, portocaliu sau brun.
Ceapa verde este una dintre cele mai apreciate verdețuri, primăvara și vara. Având multiple beneficii asupra organismului, ceapa verde se consumă în salate, dar și în rețete culinare.
Ceapa rosie este cea mai bogată în vitaminele A, B și C, dar și în săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanţe cu caracter antibiotic și diuretic.
Ceapa de iarnă este zemoasă și mai puțin iute, este semănată în august, devine adultă în primăvara următoare și poate fi recoltată în luna iunie,
Allium cepa conţine vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B6, C, E, PP, acid folic, acizi organici, quercitină, caroten, hidrocarburi, substanţe azotoase, pectină, celuloză, fermenţi, grăsimi eteri¬ce, fosfor, iod, seleniu, zinc,fitohormoni(auxine, giberline),enzime(invertază, oxidază, peroxidază, catalază, lipază.
Acţiunea farmacologică este de antiseptic, antibiotic, antisclerotic, antidiabetic, analgezic, emolient, depurativ, purgativ, rezolutiv, revulsive, hipoglicemiant, antitrombotic. Este utilă în afecţiunile cardiace deoarece fluidifică sângele fiind utilă în tromboze.
Cea mai utilă este ceapa verde, dar se poate folosi şi ceapa de iarnă.
Are acţiune antihelmitică, de stimulare a digestiei şi de creştere a apetitului.
Poate preveni tipul de răspuns inflamator care poate duce la alergii şi astm, scade nivelul de cholesterol şi reglează tensiunea, previne formarea cheagurilor sanguine poate fi folosită la împiedicarea apariţiei afecţiunilor cardiovasculare.
Se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare,respiratorii,dermatologice,renale,hepatice,metabolice,nervoase.
Haideţi să ne preparăm o salată cu ridichi, salată verde și ceapă verde. Cele trei se pot combina și își pot aduce aportul de vitamine și minerale la sănătatea organismului.
Consumate cu regularitate vor duce la revitalizarea și remineralizarea corpului.