TRIFOIUL ROȘU


Trifoiul roşu este o plantă furajeră şi medicinală perenă, cu o tulpină ce poate atinge până la un metru înălţime, fiind muchiată şi doar puţin ramificată. Creşte sub formă de tufe, nu numai în culturi, ci şi în stare sălbatică – prin pajişti, fâneţe, poieni de pădure.Trifoiul roşu este o plantă furajeră suculentă şi hrănitoare pentru animale şi, din acest motiv, se cultivă.
Frunzele trifoliate cu pețiol stipelat la bază sunt formate din foliole obovate sau eliptice cu margine întreagă, cu o pată caracteristică în forma literei V, de culoare desChisă pe partea superioară a limbului.
Florile sunt grupate în inflorescențe dense, globulare, sesile sau pedunculate, corola papilionată este roz-violet, având o nuanță mai pală la bază. Fructele sunt păstăi aplatizate cu 1-4 semințe.
Planta conţine uleiuri volatile, fitosteroli, flavonozide (izoflavone cu acţiune estrogenică), acizi fenolici, acid salicilic, cumarine, saponozide triterpenice, mucilagii, lecitină, vitamina A, E, C, B2, B3 şi substanţe minerale (calciu, crom, magneziu, potasiu, siliciu).
În ultimele decenii, trifoiul roșu a fost recomandat:pentru efectele de la nivelul metabolismului osos în menopauză;ca alternativă a terapiei de substituție hormonală; ca hipolipemiant datorită conținutului în izoflavonoide cu proprietăți estrogenice.
In monografia dedicată florilor de trifoi roșu realizată de Organizația Mondială a Sănătații este precizat faptul că numeroase studii clinice au evaluat eficacitatea și siguranța administrării extractelor de trifoi roșu în simptomatologia asociată menopauzei, osteoporozei, hiperlipidemiei,însã datele nu sunt suficiente pentru a susține indicațiile terapeutice, motiv pentru care extractele se regãsesc sub formã de suplimente alimentare și nu ca fitomedicamente.
Fitoestrogenii din trifoiul roșu exercită o ușoară acțiune cardioprotectoare (îmbunătățesc elasticitatea arterială și reduc tendința la oxidare a LDL-colesterolului).
.Suplimentele alimentare care conţin extracte din trifoi roșu pot fi recomandate în ameliorarea tulburărilor vegetative din menopauză.Există de asemenea o serie de studii apărute în ultimii ani, care recomandă utilizarea de extracte din trifoi roșu pentru reducerea masei corporale la femeile supraponderale, mai ales pe baza diminuării nivelului colesterolului sanguin, a trigliceridelor și a lipoproteinelor cu densitate mică.
Mierea de trifoi roșu este foarte cãutatã și conţine toate principiile active din flori ca vitamine, minerale si glucide. Pe langa proprietatile ei expectorante, antiseptice, depurative si diuretice, mierea de trifoi roșu ajuta și la fixarea calciului in oase.

“Fericit acela care ştie să trăiască în armonie cu întreaga natură, cu plantele, animalele, oamenii. Cu lucrurile şi cu cuvintele.”