SIMINOC

Siminocul este o plantă cu foarte multe efecte curative dar și cu multe întrebuințări culinare
Siminocul (Helichrysum italicum) cunoscută și sub numele de imortelă, cununiță sau coroană de paie este o plantă originară din sudul Europei care face parte din familia Asteraceae. Este foarte rezistentă și se adaptează perfect la solurile calcaroase și nisipoase. Crește în zonele de câmpie și deal și poate fi întâlnită până la 1000 m altitudine, important este să aibă o bună expunere la soare. Tăiat, siminocul își păstrează forma și culoarea timp îndelungat, de aici și denumirea de imortelă.
Numele sau-helichrysum-vine din limbă greacã și însemanã “aurul soarelui” făcând referință atât la clima de care are nevoie dar și la caracteristicile florilor sub formă de biluțe mici de culoare galben auriu.
Plantă este înaltă de circa 50 de cm iar frunzele sale sunt înguste și lunguiețe de culoare argintie, asemănătoare cu cele ale lavandei.
Frunzele siminocului sau imortelei (Helichrysum italicum) se adaugă în mâncare după ce s-a încheiat procesul de fierbere, astfel aroma lor se păstrează mai bine.
Uneori se numește plantă de curry din cauza mirosului puternic al frunzelor sale.
În bucătărie rolul siminocului este unul variat. Poate fi folosit ca și condiment amintind de praful curry și este ideal pentru prepararea peștelui sau a cărnii dar în cantități moderate, gustul sãu fiind unul amărui. Florile pot fi folosite la prepararea unui lichior cu bune efecte digestive foarte apreciat în Sardinia- Italia, sau a ceaiurilor care ajută la scăderea nivelului colesterolului. Mierea de siminoc denumită și “mierea de plajă” este în schimb o raritate, este o miere foarte parfumata și plină de proprietăți benefice pentru organism.
Proprietățile sunt nenumărate, de exemplu florile sunt utilizate în ameliorarea alergiilor care afectează căile respiratorii și țesuturile cutanee. Studiile clinice au demonstrat utilitatea siminocului în afecțiunile aparatului respirator,ale celor de tip alergic justificat fiind de prezența uleiurilor esențiale, a flavonoizilor, acidului cafeic. Aceste principii active oferă plantei proprietățile antihistaminice, antiinflamatorii, antibacteriene și expectorante.
Apa florala obținută prin distilarea părților aeriene are proprietăți cicatrizante, de activare a circulație sângelui, de atenuare a petelor roșii, de hrănire a pielii, detoxifiere, catifelare și hidratare. Ajută la ameliorarea eczemelor, a acneei, iritațiilor dar și în cazuri de varice, celulită, hematoame.
Uleiul esenţial de siminoc este un ulei prețios pentru piele, și tot mai greu de preparat din flora spontană, fiind obținut din plante care cresc în munți.
Uleiul este excelent pentru piele ajutând la prevenirea formării ridurilor, dând pielii o textură radianța. Se amestecă în creme de noapte, de zi, în uleiuri de masaj sau în vaporizatoare atât acasă cât și la birou. Pentru masaj, se amestecă cu uleiul de cocos virgin și se poate aplica și direct pe piele și se amestecă bine cu menta și eucaliptul.
Siminocul (Helichrysum italicum) se folosește în preparate cosmetice, la prepararea parfumurilor sau în scop terapeutic în aromaterapie.