RUCOLA – O SALATĂ SPECIALĂ


RUCOLA (Eruca sativa, Fam. Brassicaceae) este o plantă ierboasă, cu frunze crestate, asemănătoare cu cele de păpădie, dar rotunjite la margini, se cultivă ca salată verde, cu flori albe sau gălbui cu vinișoare brune sau violete, cu frunze de culoare verde închis alungite, crestate, late, în formă de limbă, cu aromă puternică, plantă comestibilă, ușor amăruie și picantă, folosită încă din antichitate.
Rucola se consumă în stare crudă, ca frunze pentru salate, dar și sub formă de plantă medicinală și aromatică,vara planta produce o floare bogată în semințe, care pot fi folosite drept condiment iar frunzele sunt bogate în vitamina C.
Eruca sativa se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor metabolice, cardiovasculare,digestive.
Rucola este folosită în dietoterapie, la reducerea greutăţii corporale în cazul persoanelor supraponderale,pentru detoxifierea organismului.
Utilizarea rucolei a fost preluată din bucătăria italiană, în care se foloseşte fie sub formă de salată, fie ca ingredient special pentru pizza împreună cu pătrunjelul, pentru a-i da gust şi aromă.
Salata de rucola se poate prepara dintr-o mână de frunze, patru roşii mici tăiate în patru, ulei extravirgin de măsline, puţină lămâie stoarsă. Toate aceste ingrediente se amestecă bine, iar deasupra se presară puţină sare, ca să nu ia din gustul plantei, se consumă în 15 minute, altfel îşi pierde proprietăţile curative.
Rucola este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.
Frunzele de rucola oferă sprijin în prevenirea degenerării maculare, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi: beta caroten, luteină şi zeaxantină.
Rucola are un conţinut bogat în fibre, antioxidanţi, glucozinolaţi, clorofilă care
ajută la combaterea aflatoxinelor de aceea este important să fie consumată crudă.
Rucola conţine 90% apă, este un aliment răcoritor, bun pentru zilele călduroase de vară, când organismul are nevoie de o bună hidratare.
Vitamina K din planta este necesară pentru sănătatea oaselor, pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi.
Rucola furnizează cantităţi mari de vitamine tip B, în special, de acid folic. La adulţii activi, cantităţile reduse de folaţi pot fi un risc pentru declinul cognitiv.