Iedera (Hedera helix) este o specie de arbust târâtor sau agățător, cu frunze verzi strălucitoare și cu flori mici, galbene-verzui, adesea cultivat ca plantă decorativă sau plantă cu scop terapeutic. Crește în locuri umbroase și cu umiditate crescută, prin păduri, stânci, pe soluri calcaroase. Rezistă la sezonul rece, putând degera doar la temperaturi extrem de scăzute. Pe post terapeutic sunt folosite frunzele, rar mugurii.
Iedera are lăstarii lemnificati, subțiri și lungi, care pot fi lașați să atârne sau dimpotrivă, se dirijează pe diferite suporturi de care fie se fixează cu ajutorul rădăcinilor din dreptul nodurilor, fie se palisează.Frunzele sunt decorative prin forma, mărime, culoare.
Iedera, în vegetație permanenta, se simte bine în camere mai răcoroase.
Plantei îi place umbra pe perioada verii, însă iarna este bine să dispună de mai multã luminã, mai ales dacã are frunzele pătate cu alb sau galben.
Necesitã apã multã vara și mai puţinã iama, fară să se lase pământul să se usuce complet. Se recomandã pulverizarea frecventã a plantelor cu apã.Substratul poate fi un pământ de gradina la care se adaugă pământ de frunze și nisip.Aplicarea îngrășămintelor minerale (0,2% concentrația soluției) se face vara de doua ori pe luna. Transplantarea se executã numai atunci când rădăcinile împânzesc bine pământul din ghiveci.
Iedera este o plantã care a fost divinizatã de multe ori datoritã faptului că este veșnic verde, fapt ce a făcut să fie asociatã deseori cu frumusețea veșnică, mai ales că în acest sens o recomandã calitățile sale de excepție în îngrijirea pielii, în asigurarea unui aspect plăcut și tineresc.
Celții și druizii asociau nemurirea ei cu veșnicia pământului, în timp ce în creștinism este deseori asociata veșniciei vieții lui Hristos. Iedera a simbolizat încrederea și afecțiunea necondiționată, dragostea adevărată, a fost simbolul primăverii, a reprezentat o podoabã predilecta a lui Dionisos.
Se spune că iedera aduce noroc celui ce o îngrijește și că te ajutã să rãmâi alaturi de prietenii tãi indiferent de situație, ea fiind asociatã nu numai prieteniei, dar și înnoirii, șansei și bunăstării și frumuseții veșnice.În Anglia iedera a fost consideratã o divinitate femininã, iar în legendele greco-romane era sacrã fiind asociatã zeului vinului. Astăzi, în afara de rolul ei decorativ, iedera și-a câștigat un binemeritat loc în cosmeticã.
Efectele ei benefice asupra pielii, pe care o hidratează și o tonificã, sunt deja bine cunoscute.
Iedera are proprietăți curative, antiiritante, antiseptice, antifungice, emoliente, antiinflamatoare și reprezintă un remediu anticelulitic.
Combate mâncărimea și durerea și acționează prin destinderea tegumentului, diminuarea nodozităților specifice și redarea supleții pielii.
Iedera reprezintă un excelent stimulator al circulației, asigura o absorbție rapida a substanțelor active și contribuie în mod eficient la eliminarea grăsimii și a toxinelor din țesutul profund. Decongestioneazã sistemul limfatic, ajutã la solubilizarea lipidelor și tratează tenul gras. Printre ingredientele active se numără saponine triterpenice, flavonoide și diferiți acizi grași.
S-a descifrat mecanismul prin care saponinele din iederã intervin în procesele enzimatice din zona vascularizatã a pielii reușind să combată în mod eficient celulita. Prin procesul de extragere a grăsimii din celulele grase, iedera ajutã inclusiv la slăbit. Principala calitate a iederii o reprezintă eficienţa în combaterea întregului ansamblu de fenomene prin care celulita ne stresează și ne afectează aspectul și sănătatea.