PLANTA ZILEI COADA ȘORICELULUI

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee, perenă, din familia Asteraceae, cu frunze penate, păroase și flori albe sau trandafirii, originară din Europa și din vestul Asiei. Este întâlnită din câmpie până în regiunile subalpine.
Numele generic de Achillea provine de la Ahile, eroul legendar al războiului troian, care a descoperit planta și a folosit-o pentru tratarea rănilor soldaților săi. Numele speciei, millefolium, descrie frunzele penate, păroase.
Alãturi de pãpãdie, coada-șoricelului este planta medicinalã cea mai rãspânditã de la noi din ţarã, fiind întâlnitã din câmpie și pânã în zona montanã înaltã. Este și una din plantele medicinale și aromatice cu tradiţie de pe teritoriul Romaniei, dovezi arheologice arãtând cã era folositã în scopuri rituale și terapeutice cu cel patru-cinci mii de ani în urmã.
Denumirea dacicã de “chodela”, a fost consemnatã în tratatele lui Dioscoride (medic militar roman) și este destul de apropiatã de cea româneascã din prezent.
În Moldova, în nordul și în centrul Transilvaniei dar și în nordul Olteniei, coada-șoricelului era folositã drept cicatrizant, calmant pentru alergie cutanatã.
În Bucovina, ceaiul de coada-șoricelului se folosea pentru ameliorarea amenoreei la persoanele de sex feminin,pentru detoxifierea organismului și întãrirea imunitãţii,înaintea sosirii toamnei.
În nordul și estul Moldovei, coada-șoricelului se mai utiliza prin administrare internã pentru colita de fermentaţie, extern pentru ameliorarea hemoroizilor și cicatrizarea rãnilor.
Coada-șoricelului este utilizatã în medicina populara româneascã și în cea europeana. iar cercetãrile din diverse laboratoare de medicinã și farmacie ale lumii confirmã tot mai multe utilizãri medicinale.
Este recomandată la enterocolite, gastrite, colici gastrice,are proprietãţi antiseptice (ca și mușețelul), este tonic aperitiv, coleretic-colagog, stimulează funcția hepatică, este antispastic, antiinflamator, astringent.
Coada-șoricelului reprezintă un remediu natural în ameliorarea multor afecțiuni ale stomacului, hemoroizi, dureri menstruale, afecţiuni ale vezicii, anorexie, osteoporoză, reumatism, nervozitate, simptome de tipul tusei, chisturi ovariene,
Acțiunea terapeutică se bazează pe proprietățile plantei de regenerare de ţesuturi, dezinfectant, expectorant, antiinflamator, calmant gastric, decongestiv hemoroidal.
Preparatele naturale cel mai des utilizate din acesta plantă sunt infuzia din frunze și din flori dar și crema preparată din coada șoricelului care ajută la ameliorarea varicelor.
Sucul de coada-șoricelului se obţine din planta proaspãt culeasã și se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale și a inapetenţei.
Extern sucul se folosește sub formã de comprese aplicate pe locul afectat, pentru
ameliorarea bãtãturilor, a arsurilor usoare, precum și pentru a favoriza cicatrizarea rapidã a rãnilor.
Millefolii herba – părți aeriene de coada-şoricelului sub formã de tincturã asigură un aport bogat de fitonutrienţi și substanțe bioactive necesar în suplimentarea dietei, pentru buna funcţionare a aparatului digestiv şi îmbunătăţirea poftei de mâncare; este un stimulent gastric eficient, amplifică secreţia sucurilor gastrice, susţine şi stimulează digestia; în mod tradiţional, este utilizat ca tonic digestiv şi intensifică activitatea secretorie intestinală, îmbunătăţeşte peristaltismul intestinal, reduce senzaţia de greaţă;contribuie la metabolismul grăsimilor cu efect de reducere a colesterolului;susține funcția secretorie a rinichilor și sănătatea tractului urinar inferior.
Uleiul esențial de coada-șoricelului contribuie ca și tinctura la buna funcționare a aparatului digestive,amplifică secreția sucurilor gastrice, ajutã la stimularea digestiei,ajută la diminuarea senzației de balonare,reduce senzația de greață,ajută în menținerea nivelului normal al colesterolului.