TRAISTA CIOBANULUI

Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o plantã din zona europeanã dar care s-a rãspândit în multe părți din lume, este o specie ierboasă măruntă din familia verzei (Brassicaceae), des întâlnită în flora spontană a ţării noastre, crescând aproape oriunde
Traista-ciobanului crește în grădini, pe câmp, pajiști, acolo unde solul nu este foarte uscat și există suficient soare.
Este o plantă de dimensiuni mici, de până la 20 cm înălțime. Ramurile fine se întind pe toată lungimea tulpinii. Frunzele bazale sunt lanceolate și dințate. Florile albe sunt aranjate în raceme rare. Sunt simetrice radial, cu patru petale.
Semințele au formă de inimă, sunt plate și triunghiulare. Sunt atașate de ramuri de vârf.
Semințele plantei produc un compus vâscos atunci când sunt umezite.Semințele, frunzele și rădăcinile acestei plante sunt comestibile.
În China planta este cultivată pentru consum. În scopuri medicinale, această plantă se recoltează primăvara (aprilie-mai), când înfloreşte în masă şi încă nu s-au format multe seminţe.
Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris) este o plantă medicinală și aromaticã cu numeroase întrebuințări terapeutice. Datorită calității de astringent, traista ciobanului este utilizată pentru ameliorarea enterocolitelor acute. Aceasta plantã este apreciată pentru reglarea fluxului menstrual, pentru ameliorarea insuficienţei cardiace, stoparea anumitor tipuri de hemoragii din zona digestivã și respiratorie .
Traista ciobanului mai este cunoscută pentru ameliorarea unor afecţiuni ginecologice , dar și a unor afecţiuni specifice persoanelor de sex masculin.
Bursae pastoris herba sub formã de tincturã asigurã un aport bogat de nutrienţi și substanţe bioactive necesare suplimentãrii dietei, pentru refacerea organismului în cazul unor sângerãri abundente de cauze diverse și care duc la scãderea volumului sanguin atat cantitativ, cât și calitativ, are acţiune hemostaticã și vasoconstrictoare perifericã prin care asigurã restabilirea aportului de sânge și de oxigen la nivelul celulelor și ţesuturilor din zonele afectate, influenţeazã în mod pozitiv capacitatea de refacere a organismului, contribuie la ameliorarea tulburãrilor de coagulare de cauzã vascularã sau tulburãri ale funcţiilor plachetare; tulburãri climacterice (flux menstrual abundent și prelungit din perioada de instalare a menopauzei); ajutã organismul, ca prin mecanisme proprii, sã contribuie la refacerea volumului normal de sânge și la menţinerea stãrii de sãnãtate.