GĂLBENELELE SAU CALENDULA OFFICINALIS

Luna mai – pe numele ei popular Florar sau Frunzar, este cea care machează trecerea spre sezonul festival, aducând condiţiile pentru a petrece mai multă vreme în aer liber, zilele calde de sfârşit de primăvară fiind perfecte pentru lucrările ce trebuiesc efectuate în grădini şi livezi. Înainte de toate, mai este și luna florilor.
Printre cele mai populare plante ale lunii mai se numără cârciumăresele, gălbenelele, bujorii, trandafirii, macii, panseluţele, petuniile, sporul-casei ori crinii – toate, îngrijite corespunzător, ne pot încânta simţurile pe tot parcursul zilelor de mai cu toate culorile lor vesele.
În cea de-a cincea lună a anului plantele nu mai trebuie protejate de vreme rea, oricât de mult ar scădea temperatura pe timp de noapte, pentru cã se vor încadra cu siguranţă în limita lor de suportabilitate.
Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, înaltă de 40–80 cm, bogat ramificată, pubescentă, cu miros balsamic puternic. Gălbenelele pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol. Gălbenelele fac parte din familia compozitelor (Asteraceae).
Gălbenele se mai numesc și rujuliță, călinică, filimică, ochi galben.Rădăcina este pivotantă, lungă de cea 20 cm și groasă până la un centimetru.Tulpina este erectă, foliată, cu 5-25 ramificații.Frunzele sunt alterne, sesile, întregi, verde-viu, glabre; cele inferioare invers lanceolate, rotunjite la vârf, lungi până la 16 cm, iar spre partea superioară sunt din ce în ce mai îngustate și mai mici până la lanceolate.
Florile sunt grupate în antodii terminale (20-50 pe o tufă); acestea au pe margine flori ligulate 15-40 la populațiile locale, 60-500 la soiuri cu inflorescențe invoalte („bătute”) – „Ball’s Master-price” și „Gigant Pacific” – care au și avantajul de a avea aceste flori ligulate de culoare galbenă-portocalie (cele de culoare galbenă-deschis nu sunt admise);în centru se găsesc flori tubuloase.
Fructele sunt achene curbate în formă de seceră, cu mici țepi pe suprafață, fără papus.
Gălbenelele (Calendula officinalis)conţin saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina precum și unele poliine; flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului; ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită, gumirezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; vitamina C, acid malic substanțe proteice.
Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare.
Principiile active din gălbenele se folosesc pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu – plăgile atone -, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea aspectului pielii uscate.
Tinctura de gãlbenele asigura un aport bogat de nutrienţi și substanţe bioactive necesar suplimentãrii dietei pentru menţinerea sãnãtãţii tractului gastrointestinal și a cãilor biliare, asigurã o stare general de bine.
Uleiul esenţial, crema sau extractul de galbenele sunt foarte des întalnite în medicina complemntarã datoritã efectelor terapeutice recunoscute și cunoscute încã din antichitate. Cu proprietãţi calmante, epitelizante și antiinflamatoare, uleiul esenţial de galbenele este recomandat pentru îngrijirea pielii sensibile și fragile, a pielii afectate de iritaţii sau rãni superficiale, a tenului afectat de roșeaţã sau cuperozã.