Prin nard se înțelege numele dat mai multor specii de plante erbacee originare din regiunea munților Himalaya.
Sfânta Scripturã ne aduce informaţii despre aceastã plantã
-Cântarea Cântărilor 1, 11: “Cât regele a stat la masă, nardul meu a răspândit mireasmă”.
-Ioan 12, 1-8: „Atunci Măria, luând o litră cu mir de nard a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasmă mirului.”
Sfântul și Marele Mir conține circa 50 de ingrediente, în care intră și uleiul de nard.
Nardul (Nardostachys jatamansi) este numele dat mai multor specii de plante erbacee din familia Valerianaceae din familia caprifoiului. Planta are rădăcină scurtă și groasă, fibroasa și foarte aromată, cu frunze moi și flori roșii purpurii iar fructul este nuciform.
Este răspândit pe dealurile din India, China, Japonia, Himalaya, Nepal, Sikkim și Bhutan.Din rădăcină de nard se extrage, prin diferite metode, uleiul de nard, ulei esențial puternic aromat de culoarea ambrei,care intră că ingredient în compoziția Sfântului și Marelui Mir, alături de frunzele de nard și este folosit frecvent în parfumerie.
Plantă crește pană la o inăltime de aproximativ 1 m și are flori roz în formă de clopot. Este găsită la altitudinea de aproximativ 3.000-5.000 de metri. Rizomii (tulpinile subterane) pot fi zdrobiți, iar lichidul rezultat poate fi distilat într-un ulei esențial puternic aromat,cu o consistenţă foarte densă. Uleiul esențial de nard este folosit ca parfum, tămâie, sedativ pe bază de plante în combaterea insomniei și a altor afecţiuni minore.
Componentele chimice ale Nardostachys jatamansi au fost analizate într-o serie de studii diferite. Acești compuși includ:acid ursolic,octacosanol,kanshone, nardosinonediol,nardosinon,acid oleanolic,beta-sitosterol.
Nardostachys jatamansi a fost folosit ca ingredient în fabricarea tămâii de nard, deși s-a folosit în acest scop și levãnţica în vremurile vechi.
Uleiul esenţial din rădăcină de nard obținut prin distilare, este un lichid uleios, pal gălbui, foarte plăcut mirositor, iute la gust, care are acțiune antiinflamatoare, antipireticã, bactericidă, fungicidã, laxativã și purgativã.
În laboratoarele de parfumerie din Egipt se extrage cel mai bun ulei esențial de nard.
În cosmeticã, uleiul esenţial din rãdãcinã de nard este utilizat în inflamaţii ale pielii sau pentru pielea uscatã și cu tendinţã de îmbãtrnire rapidã.
