Oryza sativa Fam. Poaceae, orezul,oriz, peringi, pilan, rişcaş.
În anumite zone în tradiţia populară apa în care se spală orezul se folosea în unele sate, pentru ameliorarea afecţiunilor dermatologice,decoctul se consuma pentru ameliorarea afecţiunilor renale.
Orezul este o plantă tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite și cu spice mici, cultivată în terenuri umede,provine din Asia răsăriteană.
Orezul are două forme sălbatice: Oryza rufipogon și Oryza nivara.
Orezul sălbatic este întâlnit numai în regiunile tropice și subtropice umede din Asia: Burma, Thailanda, Laos și sudul Chinei, în Coreea de Sud orezul cu spicul lung sau scurt. Cultivarea orezului se poate aminti din perioada neolitică, se presupune că în Valea “Celui mai lung fluviu din Asia”, Yangtse (6.300 km), a fost cultivat și Oryza japonica.
Se găsesc în lume mai mult tipuri de orez:orez basmati(originar din India);orez negru glutinous(orez dulce sau orez lipicios);orez iasomie(originar din Thailanda).
Orezul brut conţine vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E; aminoacizii alanină, arginină, acid aspartic, cistinã, acid glutamic, glicinã, histidinã, izoleucinã, leucinã, lizinã, metioninã, fenilalaninã, prolinã, serinã, treoninã, triptofan, tirosinã, valinã;acizi graşi acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linoleic;fosfolipide, carbohidraţi; mineralele sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu.
Oryza sativa este bogat în glucide şi protein,conţine inhibitori ai proteazei ca şi celelelte cereale, este foarte util pentru ameliorarea anumitor afecţiuni severe(maligne).
Tărâţele de orez conţin acid fitic şi fitaţi care absorb din intestin calciul aflat în exces, sunt astringente, antidiareic, constructoare, carminativ, dietetic, diuretice (favorizează eliminarea ureei), energetice, emolient, energizant, nutritiv, răcoritor, regenera¬tor, scade presiunea sângelui, hipotensoare, ajută la vindecarea unor forme de cancer, elimină caloriile în exces, scad colesterolul din sânge.
Oryza sativa amelioreazã afecţiunile cardiovasculare, gastro-intestinale, renale, dermatologice.
“Existã anumite reţete cu orez, de post (vegane) așa cum este Arancini.
Arancini e o reţetã italieneascã de aperitiv originarã din Sicilia.
Arancini sunt niște biluţe de orez umplute, date prin pesmet și prãjite în baie de ulei,umpluturile sunt diverse, de la carne (sos ragù ca la pastele Bolognese), pânã la mozzarella sau chiar și mazãre verde.
Numele lor înseamnã “portocale micuţe” și le sugereazã perfect aspectul portocaliu dat de crusta prãjitã de pesmet.
https://gourmandelle.com/ro/arancini/”
