PAPAYA

Carica papaya (Fam. Caricaceae)sau arborele de pepene este un copac din pădurea ecuatorială, cu o tulpină subţire, putând creşte până la 8 m înălţime,înfloreşte o dată la 9 luni şi trăieşte numai 3 ani,fructele, de mari dimensiuni cresc în partea superioară a tulpinii, în zona în care arborele începe să se ramifice și au forma de pară şi culoarea verzuie, atunci când nu sunt coapte,când sunt coapte au culoarea gălben-portocalie, ca şi miezul. Seminţele, de culoare neagră, nu sunt comestibile.
Carica papaya creştea iniţial numai în sudul Mexicului şi Costa Rica, astăzi poate fi gãsit peste tot la tropice.
Din punct de vedere al proprietãţilor terapeutice se folosesc seminţele, fructele, coaja, rădăcina, frunzele, latexul acestei plante, cunoscut sub numele de papaină, care se obţine în acelaşi mod în care se recoltează latexul de la arborele de cauciuc.
Principalul producător al fructului de papaya este SUA, majoritatea lor gãsindu-se în Hawai.
Din punct de vedere al compoziţiei chimice 100 g papaya coaptă conţine: 0,6 g proteine, 0,1 g grăsimi, 0,5 g minerale, 0,8 g fibre, 7,2 g carbohidraţi, 57 mg vitamina C, 6,0 mg sodiu,69 mg potasiu, 0,5 mg fier, betacaroten, papaină.
Papaya consumatã regulat de copii amelioreazã vederea acestora provocată de lipsa vitaminei A.
Carica papaya conţine mai mult caroten (identic cu cel găsit la morcovi şi sfeclă) în comparaţie cu alte fructe, mere sau banane, pe care organismul îl transformă în vitamina A.
Carica papaya conţine o enzimă numită papaină care ajută la dezagregarea proteinelor și la întărirea sistemului imunitar.
Papaya amelioreazã afecţiunile tractului gastro-intestinal, respiratorii, dermatologice,carenţa de vitaminã A, reduce pofta de mâncare pentru persoanele supraponderale.
Carica papaya se consumă la fel ca pepenele galben, se taie felii subţiri şi se curăţă de coajă.
Fructul de tip papaya conţine un număr redus de calorii (100 g papaya coaptă conţine numai 32 kcal) de aceea este preferat de persoanele supraponderale care ţin un regim de slăbire sever.
Seminţele nu sunt comestibile conţinând o substanţă toxică numită carpinã, care acţionează asupra sistemului nervos,
Partea cărnoasă a fructului este lipsită de carpină,o dată seminţele înlăturate, fructul se poate consuma.

“Dorința mea e să trăiesc mereu așa, liniștit, într-un colț de natură.”
Pictorul impresionist Claude Monet