CONOPIDA


Conopida este o plantă care în România se cultivă anual prin aplicarea unei tehnologii adecvate,rădăcinile absorbante se găsesc amplasate pe profilul solului la adâncimea de 25-40 cm,frunzele sunt oval-alungite, mari, cu marginea netedă sau puțin ondulată.
Conopida(Brassica oleracea, Fam. Brassicaceae) în stare proaspătă con-ţine apă, proteine, lipide, glucide, Vitamina A, B1, B2, B6, PP, C, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fos¬for, sulf, clor, zinc, mangan, bor, siliciu, fluor, iod.
Brassica oleracea proaspătă are o valoare energeticã de 30 cal la 100 g și cea conservată 10 cal la 100 g.
Conopida mai are în compoziţie beta-caroten, riboflavină şi acid folic în concentraţie mai mare decât majoritatea cruciferelor,numai cã aceste componente se distrug prin fierbere.
Din punct de vedere farmacologic acţiunea este analgezică, antianemică, bactericidă, antiinflamatoare, aperitivă, decongestionantă, depurativă, diuretică, energizantă, hipoglicemiantă, remineralizantă și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Conopida stimulează digestia, reduce tensiunea ar¬terială şi valorile crescute ale glicemiei, ajută la reducerea greutãţii corporale în cazul obezităţii.
Brassica oleracea amelioreazã afecţiunile dermatologice, hepatice, digestive, tiroidiene,cardiovasculare, reumatice, respiratorii,renale,întărește imunitatea.
Putem consuma conopida sub formã de suc care se obţine cu ajutorul storcăto¬rului de fructe după ce a fost spălată bine și desfãcutã în bucheţele. Sucul de conopidã nu conţine substanţe de balast care ajută la colon dar se poate utiliza pentru ameliorarea unor afecţiuni. Se poate consuma singur sau în combinaţii cu alte sucuri de legume şi fructe.
Se poate de asemenea consuma și conopida pane o reţetã de post, simplã.