MĂTREAŢA BRADULUI

Mătreaţa bradului(Usnea barbata din fam.Usneaceae) are denumirea populară de barba împăratului, barba bradului, barba copacilor, barba ursului.
Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate în urma conviețuirii permanente dintre o ciupercă (ascomicetă sau mai rar o bazidiomicetă) și o algă verde sau o algă albastră. Corpul vegetativ rezultat (talul) este total diferit morfologic, structural și fiziologic față de cei doi parteneri care participă la simbioză. Trăiesc în unele din cele mai dificile condiții de pe Terra în tundra arctică, deșerturi, coaste stâncoase, la înălțimi mari sau în anumite zone toxice(deșeuri de mine).
Mătreaţa bradului este un lichean simbiont, care se dezvoltă pe arborii de conifere, întâlnit în Europa, America de Nord, Canada şi Asia.
În România apare în pădurile de brad şi molid din regiunile montane. Este un lichen cu talul de culoare verde-cenuşiu, pendular, cu numeroase ramificaţii lungi. Se fixează pe planta simbiontă prin intermediul unui disc.
Printre elementele chimice din compoziţia plantei se numără acidul ursinic, taninul, polifenolii, substanţele amare, sărurile minerale.
Din punct de vedere farmacologic talul lichenilor ca şi cel al lichenului de Islanda are o acţiune puternică antimicrobiană, nu mai permite microbilor să se înmulţească şi îi distruge în cea mai mare parte,are acţiune asupra viruşilor şi ajută la întărirea imunităţii organismului.
Usnea barbata este mai degrabă un lichen decât o plantă ce se găseşte pe copacii bătrâni din zona umedă a unei păduri.
Datorită taninului se poate folosi şi la enterocolitele acute de origine microbiană.
Se poate utiliza pentru ameliorarea afecţiunilor digestive, cardiovasculare, respiratorii.