CURPENUL

Curpenul sau Clematis vitalba Fam. Ranunculaceae are denumirea populară de archit, curmen, curpăn de pădure, curpănaș, curpen alb, curpen de pădure,curpeniță, curpin, curpini albi, curpini negri, luminoasă,năprasnic, vie pădureană, viță albă, vițișoară.
Clematis vitalba este o liană ce crește în Europa, Africa și Asia. În România se întâlneste în zonele împădurite umede de la câmpie până în zonele de la poalele munţilor. Înflorește din iunie până în octombrie.
În tradiția populară planta era folosită la paralizii,se mai utiliza pentru ameliorare tusei și pentru creșterea părului iar tulpinile florifere erau utilizate pentru ameliorarea durerilor de picioare.
Era o plantă temută deoarece se credea că cei care dau cu ochii de ea orbesc.
Dioscoride relatează că tulpina acestei plante are proprietăţi diuretice, pornește fluxul menstrual și ameliorează durerile de splină. Se recomanda epilepticilor, paraliticilor și celor care aveau amețeli.
Macerate în alcool, frunzele acestei plante erau de folos,sub formă de cataplasme, la ulcerațiile de la gâtul animalelor de jug dar și în luxații.
Este una din plantele medicinale și aromatice utilizate în trecut.
Din punct de vedere al compoziției chimice frunzele conțin anemonină,protoanemonină, vitamine, iar acțiunea farmaceutică este de antiinflamator, antibiotic limitând înmulțirea bacteriilor, antimalarice,elimină sau limitează procesul inflamator, utilă în terapia malariei, contribuie la creșterea părului.
Clematis vitalba ameliorează adenopatiile, faringita, prostatita, malaria, tusea.
Curpenul se poate consuma sub formă de ceai din 2 lingurițe de frunze mărunțite la 250 ml apă încălzită la 45°C. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Extern Clematis vitalba se poate aplica sub formă de cataplasme sau comprese care se pot ține până la 24 ore în funcție de toleranța individuală.