Lemnul-dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, comună în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizată pentru aromatizarea dulciurilor și a bãuturilor, iar numele sãu derivã de la cuvintele grecești „glycos”= dulce și „rhiza”= rãdãcinã, datoritã glicirizinei, o componentã a rãdãcinii de lemn dulce, care este de 50 de ori mai dulce decât zahãrul.
Lemnul-dulce are frunze imparipemat-compuse, flori mici, liliachii și fructe spinos-păroase. Are aspect de subarbust ce crește spontan dar și în cultură, îi priesc solurile nisipoase și este puțin răspândit în foste albii de râuri, în luminișuri și în zone necultivate. Înflorește în iunie și iulie.
În scopuri medicinale se recoltează părțile subterane, rizomul și rădăcinile, din luna martie până la începutul lui mai, înainte de înflorire și toamna după căderea frunzelor dar numai de la specii care au depășit 3-4 ani.Lemnul-dulce conţine:glicirizinã;acid glabric;rezine;lipide;amidon;asparagină;zaharuri;albumină;vitamina B;săruri minerale.Fluidizează secrețiile traheobronhice și faringiene, are acțiune diuretică, antispasmodică, antiinflamatoare și antiulceroasă, are efect laxativ funcție de doza administrată.
Estrogenii conţinuti în lemnul dulce au efect imediat asupra epidermei, pe care o catifeleazã și o fortificã. Pentru a accelera acţiunea beneficã a plantei administrate intern, se recomandã tratamentele externe cu ulei de argan pentru persoanele de sex feminin cu ten uscat sau normal anume masajul feţei cu ulei de argan. Intrã perfect în piele, pe care o protejeazã și o înfrumuseţeazã.
În ultimele doua decenii s-au realizat mai multe experimente pentru prelungirea tinereţii biologice a femeilor cu ajutorul hormonilor feminini. Lemnul-dulce este una din cele mai bune surse de substanţe vegetale estrogene, atât tinctura, cât și extractul uscat dovedindu-și eficienţa în acest sens.
Administrarea acestei plante trebuie începutã din timpul premenopauzei, cand va avea un efect de atenuare a unor simptome, cum ar fi: transpiraţia nocturnã, bufeurile, palpitaţiile, stãrile de iritabilitate psihicã. Rãdãcina de lemn-dulce administratã dupã instalarea menopauzei împiedicã instalarea unor probleme neplãcute, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, atrofierea aparatului genital.
Utilizarea lemnului-dulce este potenţatã de o alimentaţie preponderent vegetarianã, cu alimente bogate în clorofilã, care se gãsesc la începutul primaverii, cum ar fi: spanacul, urzica, salata verde, ceapa verde, leurda, untișorul, asmãţuiul, pãtrunjelul,mãrarul verde, frunzele de leuștean și de ţelinã.
Lemnul-dulce este cel mai puternic stimulent imunitar din lumea vegetalã, depãsind din acest punct de vedere echinacea, ginsengul siberian sau ganoderma. Nenumãrate studii de medicinã experimentalã și de laborator au demonstrat capacitatea principiilor active din lemnul-dulce de a stimula imunitatea.
Lemnul-dulce acţioneazã în acest sens, pe trei cãi simultan:stimuleazã producţia de celule ale sistemului imunitar (macrofage, limfocite T, limfocite B);activeazã celulele cu rol în imunitate deja existente;stimuleazã producţia de anticorpi,armele cu care organismul luptã la nivel celular cu virușii și bacteriile și în același timp amelioreazã reactiile prea intense ale sistemului imunitar
Lemnul-dulce conţine substanţe cu acţiune antiinflamatoare și antialergicã comparabilã cu corticoizii dar cu efecte secundare mult mai reduse.
În timp ce cortizonul predispune la obezitate, scade imunitatea și deregleazã echilibrul hormonal, extractul de lemn dulce este un stimulent imunitar, ajutã la menţinerea echilibrului hormonal și nu produce în doze normale obezitate sau tulburãri de apetit.
Ca atare, lemnul-dulce este o plantã medicinalã și aromaticã utilizatã pentru ameliorarea reumatismului, calmeazã alergiile și, nu în ultimul rând, ne ajutã sa rezistãm mai bine la stresul fizic și psihic.