INSOMNIA – NELINISTEA DIN TIMPUL NOPŢII

O problemã care ne pune întrebãri de toate felurile este insomnia. Insomnia netratată, poate duce la depresie. La ora actuală, la nivel global, insomnia este o problemă majorã, deoarece este subdiagnosticată și subtratată, dat fiind că peste jumătate din cei ce suferă de o astfel de problemă nu o împărtășesc medicului în vederea găsirii unei soluții. Se consideră că aproximativ 40% din populație acuză insomnii frecvente care tind să devină probleme, mai ales dacă se confruntă în timpul zilei cu situații de viață stresante.
Stresul emoțional, grijile excesive și lipsa timpului sunt resimțite foarte intens în viețile noastre.Frământările legate de problemele de peste zi tulbură și agită interior, astfel încât multe persoane ajung la ora de culcare tensionate, anxioase și incapabile să adormă deși sunt obosite și simt nevoia de odihnă.
Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, este sursa noastră principală de energie. Faptul că nu dormim suficient poate duce la o lipsă de concentrare și de energie, la o stare de iritabilitate și ne poate slăbi sistemul imunitar. Pe termen lung depresia și anxietatea ne grevează starea de bine și sănătatea mentală, lucru absolut nedorit.
Insomnia implică dificultatea de a iniția și/sau de a menține somnul sau a avea un somn neodihnitor, pentru cel puțin trei nopți pe săptămână, pentru o perioadă de cel puțin una-trei luni. În primul rând să dobândești noi obiceiuri care să te ajute să dormi:dormitorul trebuie să fie confortabil, temperatura potrivită, orele de somn mereu aceleași, să nu ocolești mișcarea, să eviți activitățile stresante, dar mai ales să limitezi consumul de cofeină, alcool și nicotină. Alcoolul îți poate afecta calitatea somnului, iar nicotina te poate stimula să rămâi activ și treaz.
Extractele glicerinohidroalcoolice sunt extrem de benefice. Ele sunt o alegere excelentă, deoarece acționează subtil dar eficient, fără să aibă nici unul dintre efectele secundare pe care medicamentele de sinteză le au.
Gemoterapia este un domeniu cunoscut și sub denumirea de fitoembrioterapie, mai precis o metodă homeopatică modernă de drenaj bioterapeutic care folosește extracte glicerinohidroalcoolice din muguri și mlădițe de plantă tânără. Materia primă a mugurilor, a lăstarilor emergenți, a semințelor, a rădăcinilor este preluată la momentul de vârf al germinării anuale a plantei și transformată în produse cu valoare biologică și terapeutică ridicată.
Extractul glicerinohidralcoolic diluţie 1 DH din mlãdite proaspete de paducel (Crataegus oxyacantha) are acţiune beneficã asupra sistemului cardiovascular, sistemului neurovegetativ, inimii și coronarelor, amelioreazã simţitor tulburãrile neurovegetative specifice menopauzei (palpitaţii, dificultate de inducere a somnului, ameţeli, transpiraţii), are capacitatea de a îmbunãtãţi circulaţia cerebralã, este un bun stimulator al memoriei.
Extractul glicerinohidralcoolic diluţie 1 DH din muguri proaspeti de tei argintiu (Tilia tomentosa) are actiune benefica asupra sistemului neurovegetativ, a inimii și sistemului vascular arterial, a musculaturii netede și striate, a intestinului.
Acţioneazã asupra centrului somnului, axei cortico-hipotalamice și a substanţei reticulate, crește nivelul serotoninei, are efect calmant, este usor vasodilatator si hipotensor.
Îmbunãtãţește calitatea somnului, participã la inducerea unui somn odihnitor, conferind organismului o stare de liniște și calm.
Combinaţia dintre pulberea din rãdãcini uscate de Valerianã (Valeriana officinalis), pulberea din flori uscate de Levãnţicã (Lavandula angustifolia), pulberea din pãrţi aeriene uscate de Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata), extract din rãdãcini de Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), intervine favorabil în tulburãri ale somnului, în stãri de neliniște și anxietate, iritabilitate, conferã organismului o stare de bine, liniște și calm ce faciliteazã inducerea somnului fiziologic, iar la trezirea din somn fãrã existenţa unei stãri de obosealã, lentoare mentalã sau mahmurealã.
Ovãzul sub forma de tincturã se poate de asemenea alãtura în vederea ameliorãrii unei stãri de ușoarã insomnie.
Plantele medicinale și aromatice, mișcarea fizicã dar și o gândire pozitivã ne ajutã sa ameliorãm starea neplãcutã de insomnie.