HIPERACIDITATEA GASTRICA SI NATURA

Igiena de viață necesară combaterii cu succes a hiperacidității gastrice, este o afecțiune recurentă toamna,
Pacienții cu afecțiuni digestive sunt o categorie în continuă creștere din cauza alimentației proaste, a oboselii și grijilor cronice, a stresului prost gestionat.
În piaţa din România s-a reușit crearea unui complex sinergic excepțional prin asocierea cuticulei de pui cu armurariul, dar și cu topinamburul.
Aceste tipuri de substanţe active asigură un aport bogat de fitonutrienți necesare echilibrării dietei, anume conceput pentru îmbunătățirea digestiei și buna funcționare a tractului gastro-intestinal, având calitatea de a menține aciditatea gastrică în limite normale.
Un tip de ulei obţinut prin presare la rece uleiul de cãtinã hrănește celula hepatică, stimulează sinteza de proteine în ficat, contribuie la îmbunătățirea funcției de detoxifiere a ficatului și vine să completeze paleta idealã pentru combaterea acidității gastrice.
Aceste substanţe active combinate cu un stil de viață atent, mențin aciditatea gastrică în limite normale, având rol de protecție, favorizează regenerarea mucoasei de la acest nivel, împiedică trecerea conținutului acid al stomacului în esofag, calmează senzațiile de disconfort, tensiune abdominală, și arsuri. Pacienții își redobândesc starea de bine, inerentă unei vieți active și împlinite.
Hiperaciditatea gastrică este una dintre cele mai răspândite probleme ale sistemului digestiv. Senzaţia de arsură stomacală care poate fi însoţită de greaţă și vărsături, generează o stare generală de disconfort şi, deseori, poate produce afecţiuni ale esofagului din cauza acidul gastric.
Durerile pot fi atât de puternice încât sunt confundate cu simptomele unui infarct, de aceea este bine să identificăm exact cauzele, prin intermediul unui specialist şi să le luăm în serios.
Dacă hiperaciditatea gastrică este la un nivel mediu, putem să echilibrăm singuri balanţa cu ajutorul unor alimente care contracarează aciditatea:
Mix de castravete, aloe vera şi măr – un castravete şi un măr verde se taie cubuleţe şi se mixează cu 125 ml de suc de aloe vera şi două căni de apă. Se consumă un singur pahar pe zi, după mesele principale.
Apă de cartofi – doi cartofi se spală, se curăţă de coajă şi se rad, apoi se stoarce pulpa rasă şi se obţine un suc. Acesta se amestecă cu două pahare de apă şi se consumă în cazul în care suferim deja de aciditate. Cartofii reglează pH-ul gastric şi împiedică refluxul în esofag.
Ghimbir – se fierb două căni cu apă, se adaugă patru rădăcini de ghimbir curăţate şi tăiate felii, apoi se lasă în infuzie 20 minute. Se consumă un pahar pe zi, înainte de culcare, ghimbirul are proprietăţi alcaline, reglează pH-ul gastric şi acizii biliari.
Scorţişoară – două linguri de scorţişoară se fierb în 500 ml de apă. Se consumă un pahar după mese.
Banane cu lapte – cinci banane se mixează împreună cu o jumătate pahar de apă şi o jumătate pahar lapte. Se consumă după mese, deoarece alină orice problemă gastrică.
În mod normal, este necesară o cantitate mică de acid clorhidric pentru a transforma proteinele carbohidrații, aminoacizii, glucoza, mineralele și vitaminele din alimente, în energie. Dacă însă avem de-a face cu o cantitate de acid clorhidric în exces, apar fenomene distructive nu numai la nivelul tractului digestiv ci și în întregul organism, pentru că suntem ceea ce digeram, literalmente.
Din fericire, dacă este controlată, aciditatea gastrică este inofensivă, însă dacă menținem un stil de viață haotic, cu oboseală cronică și exces de grăsimi și carbohidrați putem dezvolta tulburări și afecțiuni gastrice diverse, ulcer.
Există alimentele interzise persoanelor care suferă de hiperaciditate, gastrită hiperacidă sau ulcer și mă refer în primul rând la condimente – ardei iute, boia, piper, muştar, băuturile reci şi cele carbogazoase, grăsimile animale, carnea și mezelurile afumate, prăjelile, alimentele sărate, fructele acide, dar și legumele bogate în celuloză cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichile, fasolea şi mazărea. Contraindicate sunt și brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari .
Activitatea fizică și mersul regulat pe jos – fie că plimbi câinele sau faci o plimbare scurtă după masă – aduc îmbunătățiri activității digestive, contribuind, pe cale de consecință, la menținerea sănătății stomacului. De asemenea, mesele ar trebui să fie mici din punct de vedere cantitativ și dese. Pacientul cu afecțiune gastrică nu ar trebui să se culce seara cu stomacul plin.
Anumite plante medicinale și aromatice armurariul, mușeţelul, cãtina au rol de protecție a mucoasei de la acest nivel, favorizează regenerarea acesteia, împiedică trecerea conținutului acid al stomacului în esofag, calmează senzațiile de disconfort, tensiune abdominală, arsuri, ameliorează unele dezechilibre metabolice consecințe și intervin favorabil în tulburări funcționale gastro-intestinale.