FITOTERAPIA ȘI INDICELE GLICEMIC

FITOTERAPIA ȘI INDICELE GLICEMIC
Dudele au fãcut pe vremuri deliciul copilăriei şi a multor generaţii înaintea anilor ’90. Gustul delicat, culoarea şi sucul acestora era un dulce obținut direct de la sursă, adevãrate comori de sănătate.
Astăzi România are probleme serioase la capitolul sănătatea copiilor.
Cu doar una sau două generații în urmă obezitatea era un lucru excepțional de rar în rândul copiilor, în comparație cu situația din prezent, de-a dreptul dificilã. Suntem pe locul 2 în Europa la supraponderalitate și obezitate infantile.
Adesea obezitatea se împletește cu diabetul, o boală caracterizată prin complicații care se dezvoltă în timp și care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. Atât fructele de dud cât și frunzele au efecte terapeutice certe. Sunt fructe românești, accesibile care n-ar trebui să lipsească din hrana noastră, mai ales în sezon.
O porţie de 100 grame de dude conţine foarte mult fier, adică 180 mg, lucru rar pentru astfel de fructe. Sunt bogate în taninuri, proteine, vitamina A, B şi C și au foarte puţine calorii.
Dudele roşii conţin antioxidanţi foarte puternici, printre care resveratrol, care se regăseşte doar în strugurii negri şi în vinul roşu, substanţă antitumorală, decongestionantă, tonică şi emolientă, cu efecte benefice asupra inimii.
Resveratrolul conform studiilor ştiinţifice, poate prelungi durata de viaţă şi întări întregul sistem imunitar.
Dudele albe au capacitate antibacteriană, și încă din medicina populară se foloseau pentru a păstra igiena orală şi a opri formarea cariilor. Tot ele au efecte diuretice şi laxative, consumarea dudelor albe fiind utilă celor care suferă de constipaţie.Frunzele de dud sunt şi ele miraculoase, în primul rând pentru că micşorează glicemia, ajutând organismul să lupte împotriva formelor de diabet. De fapt, în cazul în care începeţi o cură cu infuzie de frunze de dud, cereţi întâi părerea medicului şi urmăriţi zilnic valorile glicemiei, luând în paralel şi tratamentul prescris. Aceeaşi infuzie este foarte utilă şi pentru a calma tusea şi orice infecţie orală datorită proprietăţilor antibiotice.dudul este folosit la întreaga sa valoare și recomand folosirea următoarelor remedii atât de către cei bolnavi, în paralel cu urmarea regimului medicamentos cât și de către cei sănătoși, în scop profilactic.
Ceaiul de dud este recomandat ca adjuvant în diabetul noninsulino-dependent, în afecţiuni digestive, enterite acute ca astringen și antiseptic şi hepatic.
Combinaţia de pulbere de fructe uscate de Vaccinium myrtillus L.și pulbere de frunze uscate de Morus alba L. poate fi folositã ca adjuvant în diabet zaharat de tip II – noninsulino-dependent – cu sau fără exces ponderal. Prin acţiunea sa preponderent periferică, combinaţia dintre cele douã plante poate fi asociatã insulinoterapiei în diabetul zaharat de tip I – insulino-dependent – inducând o mai bună echilibrare a bolii, fără ca insulinoterapia să fie întreruptă.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri de dud are acțiune pozitivă în diabetul non insulinodependent – de tip II – toleranţa alterată la glucoză, diabetul latent, în complicaţiile vasculare ale diabetului – hemoragii retiniene la diabetici şi retinita diabetic. Este de asemenea indicat în afecţiunile inflamatorii ale căilor respiratorii de etiologie bacteriană sau virală.