CEDRUL-SIMBOLUL LIBERTÃŢII


Cedrul este un arbore din familia Pinaceelor, cu lemnul tare, cu ramuri orizontale. Lemnul acestor arbori, de culoare brun-gălbuie este rezistent, uleios, cu miros puternic. Este folosit în construcții navale,la fabricarea mobilelor, în sculptură.
Dintre toți arborii amintiți în Sf. Scriptură, cel mai lăudat este cedrul, este pomenit de 75 de ori,şi este dat ca simbol al măreției.
Iată cum este amintit cedrul:
“Pereții templului i-a îmbrăcat pe dinăuntru cu scânduri de cedru; de la pardoseală templului și până la tavan și căpriori, cu lemn de cedru i-a căptușit peste tot, iar pardoseală a făcut-o din scânduri de chiparos”;
Solomon, rege al statului Israel (cca 973-933 înainte de Hristos), fiul și succesorul lui David, a construit (din cedru) vestitul complex arhitectural din Ierusalim (templul lui Iahve și palatul regal). La construcția acestui vestit templu s-a întrebuințat foarte mult lemn de cedru din Liban, fiindcă era un lemn tare și bun de construcție.
Solomon, că să obțină acest lemn pentru construirea templului,deoarece în Palestina nu se găsea, a trebuit să facă un tratat de alianță cu Hiram, regele Tirului. Din ce scrie în Sf. Scriptură,tot templul era căptușit cu lemn de cedru. Şi astăzi, lemnăria acoperișului Sf. Mormânt al Mântuitorului este construitã din lemn de cedru. Atât de vestit altădată, astăzi, cedrul Libanului este ceva foarte rar (chiar dacă pe drapelul Libanului se află cedrul).
Recent o echipă de cercetători germani din Munchen, a experimentat o rețetă antică de tratare a lemnului de cedru și a descoperit că prin acest procedeu se poate extrage guaiacol, un lichid incolor, cu miros specific, care este un conservant chimic foarte puternic. Această este substanța care conferă mumiilor capacitatea de a rezistă timp de mii de ani. Oamenii de știință au extras uleiul esențial de cedru, bogat în guaiacol, folosind o metodă străveche menționată de Plinius cel Bătrân care a scris despre îmbălsămarea cu o substanță pe care o numește “cedrium”.
După aria de răspândire, existã mai multe specii de cedru: Cedrus atlantica din Maroc, Cedrus brevifolia din Cipru, Cedrus libani din Liban, Cedrus deodora din Asia Centrală. Toate speciile fac parte din familia Pinaceelor.
Este un arbore totdeauna verde, cu ramurile întinse, orizontale, rigide; frunzele de un verde închis, aproape cilindrice, sunt fasciculate, scurte și rigide. Florile masculine sunt solitare pe ramuri scurte, cele feminine câte 1-2; conurile ovale,scurt pediculate, la început purpurii, brune-cenușii la maturitate,asemănătoare bradului nostru.
Crește în Liban, Cipru, Maroc și Algeria. Uneori, este cultivat și ca plantă decorativă, prin aspectul sau în formă de piramidă și prin înfățișarea sa maiestuoasă. Este unul dintre copacii cei mai impozanți. Poate să ajungă până la înălțimea de 30 m, iar trunchiul, cu ramurile sale, face un cerc, de 13-15 m. Din tulpină lui dreaptă ca lumânarea, pornesc crengile, care apoi se ramifica într-un mare număr de brațe ce se întind orizontal.
Uleiul esenţial de cedru se obține prin distilarea cu vapori de apa a frunzelor, conurilor și a tăieturilor proaspete din trunchiul arborilor. Nu este toxic, nu este iritant. Culoarea este portocalie, gustul dulceag.
Din punct de vedere farmacologic uleiul esenţial de cedru este un bun antiseptic al cãilor respiratorii, antiseboreic,expectorant, mucolitic, sedativ nervos, stimulent tonic.
Uleiul esențial de cedru este un tip de ulei esențial utilizat frecvent în aromaterapie. Cu o aromă bogată și lemnoasă, uleiul esențial de cedru oferă o varietate de beneficii pentru sănătatea mentală și fizică.
În aromaterapie, inhalarea aromei uleiului esențial de cedru (sau absorbirea uleiului esențial de cedru prin piele) se crede că transmite impulsuri nervoase unei regiuni cerebrale implicate în controlul emoțiilor.
Artrita și reumatismul sunt tipuri de dureri articulare, însoțite cel mai frecvent de inflamație. Datorită calităților antiinflamatoare ale cedrului, uleiul esenţial este deseori folosit pentru a ameliora durerile articulațiilor.
Uleiul esențial de cedru are proprietăți sedative naturale care pot combate insomnia.
Conform unor studii recente, uleiul esențial din lemn de cedru îmbunătățește concentrarea și reduce simptomele ADHD la copii.