Cânepa este o plantã care face parte din genul Cannabis, familia Cannabaceae și sunt cunoscute 3 specii; Cannabis indica, Cannabis sativa și Cannabis ruderalis.
Uleiul din seminte de cânepã este un lichid limpede, incolor, extras de obicei din seminţele de cânepã industrialã si este reglementat ca ingredient cosmetic în majoritatea‚ tarilor. Utilizarea sa a devenit un trend în ingrijirea pielii, și intrã în compoziţia a numeroase produse comercializate sub formã de uleiuri, balsamuri, creme, loţiuni și seruri faciale.
În produsele cosmetice și de îngrijire a corpului, uleiul din seminţe de cânepã are acţiune antiinflamatoare, anti-îmbãtrânire, combate inflamaţiile pielii, ajutã la vindecarea leziunilor pielii, prin conţinutul de antioxidanţi, previne leziunile tisulare, oferã o protecţie împotriva expunerii la soare UV și are proprietãţi de hidratare ale pielii.
Uleiul din seminţe de cânepã reduce pierderile transepidermale de apã și protejeazã pielea de deshidratare; conferã fermitate și supleţe, contribuie la menţinerea elasticitãţii pielii; este un bun calmant cutanat; are rol antipruritic, antiacneic și reglator de sebum.
De asemenea, uleiul din seminţe de cânepã se poate administra intern, are proprietãţi antiinflamatoare unice care nu se gãsesc în mod obișnuit în alte uleiuri.
În ultima vreme cannabisul a urcat în clasamentul opțiunilor de tratament din întreaga lume, iar utilizarea acestei plante ca medicament se află într-o creștere vertiginoasă la nivel mondial. Cannabisul aduce beneficii în tratarea unei liste lungi de boli. Aceasta liberalizare în domeniul sănătății a început în California în 1996, ajungând să fie astăzi considerată o soluție eficientă și fără efectele secundare adverse pe care le generează medicamentele de sinteză într-o serie de afecțiuni.
O serie de studii clinice, cercetări de laborator și congrese din domeniul sănătății avansează ipoteze și fapte care atestă că această plantă aduce beneficii în tratarea unei liste lungi de boli:scleroză multiplă, epilepsie, Parkinson, cancer, diminuarea depresiei, a durerilor de toate tipurile, tratarea bolilor degenerative, a insomniei cronice, și lista poate continua.
Mii de studii au fost publicate de către cele mai importante universități de medicină din lume, centre de cercetare, reviste medicale, biochimiști și alți specialisti reputați, dar în ciuda acestui lucru în România încă nu a avut loc eliminarea stigmatului asociat canabisului și acceptarea acestuia ca o soluție complementară, viabilă de tratament medical.
Canabisul medicinal e pe cale sã fie legalizat în România și va fi decontat. Sute de mii de bolnavi vor avea o șansă la viață, o șansă reală la viață și mai ales la o altă calitate a vieții. Ca specialist în fitoterapie e important ca din această comisie să facă parte și specialiști din domeniul plantelor medicinale.
Se poate contribui la crearea unei legi care să vizeze nu doar aspectele de moralitate, etică și legalitate, ci mai ales pe cele terapeutice.Beneficiile medicinale ale acestei plante nu mai pot fi ignorate sub nici o formă.
Acest demers va deschide poarta pentru considerarea tratamentelor cu plante medicinale ca fiind soluții demne de medicina prezentului, iar birocrația și dezinteresul pentru acest tratamente să scadă și prejudecățile să facă loc ideilor noi, inovatoare. A venit momentul ca și la nivel administrativ să începem să fim mai deschiși la opțiuni neinvazive de tratament, blânde și în același timp eficiente, iar aceasta să fie politică de stat.