#TRADIŢII #FITOTERAPIE #AROMATERAPIE

“În anul 2014, sub iniţiativa Asociaţiei “Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020” în parteneriat cu Grãdina Botanicã a Complexului Muzeal de Știinţele Naturii Galaţi, a implementat cu succes un proiect inedit, unic în ţarã, intitulat “Gradina Senzorialã.
Acest proiect a câștigat competiţia naţionalã, proiect realizat cu sprijinul unor finanţatori și a fost premiat cu trofeul Spaţii Verzi Urbane -2014.
Grãdina Senzorialã este conceputã nu numai pentru a atrage vizitatorii într-un numãr cât mai mare, într-un spaţiu pu blic de relaxare și cunoaștere ci și pentru a pune în valoare patrimoniul vegetal al Grãdinii Botanice,în special colecţiile de plante medicinale și aromatice.
Proiectul are ca beneficiari toţi gãlãţenii și nu numai.
Natura a reprezentat pentru noi, oamenii, dintotdeauna adãpost, sursã de hranã dar și leac pentru trup și suflet.
Omul a folosit întotdeauna plantele în folosul sãnãtaţii încã din cele mai vechi timpuri, egiptenii, grecii și romanii le-au studiat și au utilizat plantele în medicinã, cosmeticã și îmbãlsãmare.
Fitoterapia a apãrut de fapt odatã cu omul care le-a observat, le-a experimentat și a învãţat sã aleagã din mediul înconjurãtor acele · plante care îi erau folositoare în ameliorarea diverselor afecţiuni.
Popularitatea fitoterapiei a dus mai apoi la înfiinţarea primelor gradini botanice, dedicate în principal cultivãrii speciilor de plante medicinale și aromatice, unde se realizau cercetãri și diferite activitãţi cu rol educativ.
Astazi, fitoterapia și aromaterapia modernã studiazã efectele plantelor la nivel molecular. Un exemplu în acest sens ni-l oferã cercetãtorii japonezi de la Universitatea din Tokio care, în urma studiilor efectuate, au arãtat ca prin inhalarea unor substanţe precum linalolul, aro ma specifica din coriandru, se reduce nivelul de stres din organism.
Se știe cã mirosul este unul din cele mai puternice simţuri cu care este înzestrat omul deoarece are capacitatea de a ne influenţa starea de sãnãtate fizicã sau mentalã. Deci, mirosul poate reprezenta o modalitate ineditã de a induce starea de bine.
Omul a fost creat sã meargã desculţ și astfel, organismul sã funcţioneze la parametri optimi.
Aleea terapeuticã, amenajatã în cadrul Grãdinii Senzoriale, oferã vizitatorilor posibilitatea sã experimenteze mersul desculţ pe diferite suprafeţe și materiale naturale (scoarţa de copac, conuri de brad, fân uscat, trunchiuri de copaci, secţiuni de trunchi, cãrãmidã, nisip, pietre și gazon.
Efectele terapeutice ale aleii nu sunt de neglijat. lndiferent de vârstã sau de se zon, este bine sã experimentãm plimbãri terapeutice în tãlpile goale. Ele constau în stimularea mușchilor tãlpilor, plimbarea în picioarele goale putând remedia printre altele efectele negative ale platfusului și ale gleznelor deformate, contribuind la poziţionarea corectã a coloanei vertebrale.
Pe tãlpi existã nu mai puţin de 7200 de terminaţii nervoase ce sunt conectate la toate pãrţile corpului. Prin masajul tãlpilor, durerile, stresul se atenueazã iar organismul intrã într-o senzaţie confortabilã de relaxare de aceea mersuI descult are efect terapeutic, fiind de fapt o metoda strãveche asociatã medicinei complementare .
Din loc în loc sunt amplasate 5 grãdini verticale, unde vizitatorii pot identifica diferite specii de plante medicinale și aromatice prin intermediul simţurilor.
În zilele noastre, statul prelungit în faţa computerului predispune la apariţia unor diformitãţi ale coloanei vertebrale mai ales la copii și tineri, prin urmare Grãdina Senzorialã vã propune o alternativã de relaxare și o porţie de sãnãtate în mijlocul naturii. Pauzele se pot face așezandu-ne pe fotoliile ergonomice confecţionate din lemn, ce sunt adaptate pentru a creea o posturã comodã corpului, fiind un mijloc de relaxare sau chiar de meditaţie.
În cadrul Grãdinii Senzoriale au loc activitaţi de educatie ecologicã sub denumi rea “Terapia naturii” organizate pe baza de programare și însoţite de ghizi senzoriali, aceștia fiind studenţi voluntari coordonaţi de catre doamna conferenţiar universitar dr. biolog Marian Lupoae (responsabilã în cadrul proiectului) de la Facultatea de Medicinș și Farmacie a Univesitãţii “Dunãrea de Jos” Galaţi.
Ghizii senzoriali orienteazã vizitatorii, care sunt de regulã grupuri de elevi de liceu și gimnaziu, dar și grupuri de copii cu nevoi speciale, sã identifice plantele medicinale și aromatice prin utilizarea diverselor simţuri.
În cadrul acestor activitãţi participanţii pot parcurge aleea terapeutica, pot discuta despre natura și comportamentul responsabil faţã de mediu, pot socializa și discuta despre plantele identificate și utilizarea lor în diverse scopuri. La final pot lua o porţie de relaxare, într-un cadru natural, pe șezlongurile special amenajate.
Se solicitã vizitatorilor la final sã scrie despre plantele medicinale și aromatice favorite în jurnalul Grãdinii Senzoriale.
Pot sã le deseneze, sã descrie experienţa senzorialã avutã(prin atingere, miros, gust sau privit) sau sã menţioneze cum pot ti folosite.
Grãdina Senzorialã din cadrul Grãdinii Botanice Galaţi este o alternativã de excepţie de a petrece timp liber în naturã și un spaţiu public de cunoaștere și de socializare, deschis tuturor generaţiilor.
Aici vizitatorii pot interacţiona cu natura într-un mod inedit, diferit faţã de cel cu care au fost obișnuiţi într-o grãdinã botanicã. Spaţiul creat, cucerește astfel vizitatorul care se oprește din tumultul cotidian, pãșește într-o oazã de liniște și de verdeaţã, lãsându-și simţurile sã se bucure de aceasta experienţã.”
Dr. ing.Paul Lupoae
Director interimar Grãdina Botanicã Galaţi
http://www.cmsngl.ro/