PĂTRUNJELUL -BENEFICIU PENTRU SĂNĂTATE

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară. Poartă și denumirile de găgăuț, pătlăgele, pătrunjică sau petersil.
Provine din zona Mării Mediterane, unde se găsește în stare sălbatică, în zonele muntoase de litoral. Cunoscut de greci și romani încă de la începutul erei noastre, pătrunjelul a fost folosit ca plantă alimentară și farmaceutică. Grecii antici considerau că această plantă unește lumea viilor cu cea a morților
La noi în țară se cultivă în același areal cu cel al morcovului, dar pe suprafețe mai mici.
Pătrunjelul de rădăcină are un conținut în apă de 78-87 %, glucide 7-12 %, celuloză 1,3-2,1 %, protide 2,3-3,6 %, lipide 0,4-0,8 %, substanțe minerale 1,2-1,7 %, K 880-900 mg %, Mg 41-50 mg %, Ca 90-200 mg %, P 63-82 mg % și Fe 6,0 mg %. Conținutul în vitamina C este de 20-35 mg %, vitamine din grupul B 0,43 mg %, vitamina PP 2,0 mg %, vitamina E 1,8 mg %. Valoarea energetică este de 530 kcal/kg. Conține, de asemenea, 0,02-0,05 % ulei volatil.
Conţinutul de vitamina C, beta caroten, clorofilã (Fe), vitamina B12, fluor și acizi grași esenţiali fac din pãtrunjel un aliment întãritor pentru imunitate, detoxifiant și regenerator.
Rădăcinile de pătrunjel sunt un diuretic important, recomandat în afecțiuni renale, cu deosebire în litiaze. Important este faptul că rădăcina de pătrunjel are și efect declorurant (deci cu acțiune favorabilă în edeme cardiorenale), precum și în eliminarea uraților.
Pătrunjelul stimulează arderile și schimburile de substanțe, fiind recomandat convalescenților, anemicilor, curăță organismul de toxine având un rol tonic-aperitiv, fiind și un stimulent general și nervos.
Pãtrunjelul aplicat extern, calmează durerile, amelioreazã loviturile și vânătăile, diminuează senzația de arsură din conjuctivite, încetinește căderea părului și poate fi folosit ca remediu de urgență împotriva înțepăturilor de insecte.Dacã amestecãm sucul de pãtrunjel cu sucul de morcov, de ţelinã sau de spanac putem obţine efecte terapeutice dintre cele mai puternice. Sucul de pãtrunjel crud are anumite proprietãţi care ajutã la funcţionarea naturalã a tiroidei și glandelor suprarenale și proprietǎţi de reducere a poftei de mâncare şi acţiune anticelulliticǎ.
Pentru a reda strǎlucirea şi luminozitate tenului, se poate fierbe un pumn de frunze proaspete de pǎtrunjel în 300 ml apǎ mineralǎ, timp de 10 minute. Se filtreazã şi dupǎ ce se rǎceşte se poate şterge cu acest decoct faţa curǎţatǎ în prealabil. Se poate realiza aceastǎ operaţiune dimineaţa şi seara timp de mai multe zile.
Pǎtrunjelul tonifiazǎ pielea capului, stimuleazǎ creşterea pǎrului, fǎcându-l mai puternic şi strǎlucitor și în acest scop se poate masa pielea capului cu decoctul preparat. Totodatã frecarea scalpului cu seminţe de pǎtrunjel mǎcinate este recomandatǎ pentru prevenirea cǎderii pǎrului.