Ferigile sunt unele dintre cele mai vechi plante apãrute pe Pãmânt. În urma sãpãturilor arheologice s-au descoperit fosile datând de peste 360 milioane de ani, din timpul erei Carboniferã.
În urma cercetãrilor s-au descoperit specii de Ferigã formã de fosile, vechi de 145 milioanede ani, din timpul erei Cretacicului.Feriga este crescutã în scop comercial în special ca plantã ornamentalã dar și pentru refacerea solurilor contaminate.
Feriga comună este răspândită prin pădurile montane și de dealuri din Europa, Asia,Madagascar, America.
În România este comună în regiunea inferioară a munților până la etajul subalpin din întreg lanțul carpatic, crescând în pădurile de foioase, tufărișuri,locuri umbrite, buruienișuri de depresiune, este sporadică în molidișuri.
Feriga comună (Dryopteris filix-mas) este o plantă medicinală, erbacee, perenă, din familia Dryopteridaceae, cu frunze mari, dublu penat divizate, pe spatele cărora se găsesc sporangi cu spori, acoperiți de induzie. Rizomul este orizontal, gros de circa 25 cm.
Feriga este o plantã exotica, de o frumuseţe deosebitã. Amplasatã în camerã, aduce lumina și culoare, dând viaţã oricãrui colt întunecat și ascuns. Solicitã un mediu luminos, dar nu are nevoie de razele soarelui care sa acţioneze direct asupra ei deoarece îi poate deteriora frunzele.
Pe de alta parte, și lipsa luminii poate dãuna grav – poate duce la moartea plantei; un pãmânt organic și fertil este cel mai indicat pentru ferigã, iar dacâ existã posibilitatea de drenaj, cu atat mai bine.
Rizomii de ferigă sunt toxici în perioada de încolțire
Rizomii de ferigă conțin principii active derivate dinfloroglucinol aflat în diferite stadii de condensare,denumite global filicină.
Rizomul și frunzele conțin acid α și β flavaspidic, acidfilicic.
Din punct de vedere chimic conţine ulei volatil, ulei gras, format din esteri ai acidului butiric cu alcool octilic și hexilic, tanin,aspidinol, aspidină, paraaspidină, albaspidină,floroglucină
Feriga comuna poate reprezenta planta toxicã pentru organism.
În trecut, extractele din rizomi de ferigă ) figurau în multe farmacopei, fiind utilizate înmedicina umană și veterinară pentru combaterea viermilor.
Astăzi s-a renunțat la această recomandare din cauza toxicității rizomului și a reacțiilor adverse frecvente.
