AVOCADO

Avocado(Persea americana-fam.Lauracee) este un arbore originar din Mexic și Guatemala(America Centrală), clasificat datoritã florii împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile iar avocado se referă și la fructul acestui copac din care se preparã pasta guacamole.
Planta este originară din Peru, crește înaltă de 10-25 de metri, fructele sale neavând o perioadă exactă, putând fi consumate în orice anotimp al anului. Un răsad tânăr de avocado se înmulțește prin semințe și prin butășire. Fiind o plantă tropicală, fructele se coc în orice anotimp, cel puțin în California, de aceea putem întâlni acolo avocado în orice timp al anului.
Avocado se folosește pentru măștile care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr, pentru prepararea șampoanelor, fiind o plantă importantã pentru industria cosmetică și farmaceutică, alături de Aloe vera;se folosește în salate și rareori în dulciuri deoarece nu conține zaharuri.
În România avocado nu este un fruct foarte apreciat, mulți români îl înmulțesc deoarece este o plantă decorativă cu frunze închise la culoare.
Farmacologic datorită conţinutului în vitamina A avocado ajută la întărirea oaselor şi dinţilor cât şi a imunităţii,vitamina B din fruct ajută la tonificarea sistemului nervos iar vitamina C este un antioxidant care ne poate proteja de eventualele viroze respiratorii ușoare, potasiul contribuie la o mai bună funcţionare a inimii stimulând activitatea muşchiului cardiac,în cazurile de avitaminoze, anemie,de asemenea conţine B6, care ajută la asimilarea fierului, fiind de ajutor femeilor care suferã de sindromul premenstrual.
Uleiul vegetal de avocado protejează arterele şi contribuie la scăderea colesterolului,datorită acidului oleic poate fi foarte eficient în scăderea colesterolului total din sânge.
Avocado are rol în reglarea funcţiilor organismului şi stimularea creşterii,conţine fier şi cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor roşii şi ameliorarea anemiei una dintre cele mai des întâlnite cauze ale stării de oboseală şi ale incapacităţii de a face faţă eficient stresului.
Avocado stimuleazã secreţia pancreaticã,ajută în cazul ameliorãrii obezităţii,înlocuiește carnea deoarece conţine multe proteine, este un bun afrodiziac,ideal pentru convalescenţi, ajută la regenerarea celulei hepatice.
Conţinutul ridicat în grăsimi mononesaturate-mai ales acid oleic, la fel ca uleiul de măsline-îl face unul dintre cele mai puternice alimente antioxidante,această proprietate oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, atacurilor de cord.
Datorită conţinutului de vitamine E şi B, avocado ajută şi la eliminarea stresului şi ameliorarea problemelor sexuale.
Cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio cred că efectul benefic este dat de nivelul mare de fito-chimicale, o serie de compuşi ce reduc apariţia riscului de a dezvolta afecţiuni cronice, cum sunt afecţiunile cardiovasculare și diabetul,aceste substanţe, cu calităţi protectoare, se găsesc mai ales în fructele şi legumele de culoare închisă.
Deoarece grăsimile din avocado sunt uşor de digerat şi conţin substanţe chimice antifungice şi antibacteriene, pireul de avocado reprezintă un aliment excelent pentru invalizi, convalescenţi după boli de lungă durată.
În medicina naturalã, pulpa şi uleiul de avocado se întrebuinţează în ameliorarea anumitor afecţiuni ale pielii, substanţele conţinute de aceasta stimulează producţia de colagen care ajută la netezirea ridurilor, dând pielii un aspect de prospeţime şi tinereţe.
Avocado se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor cardiace, nervoase,respiratorii,metabolice, avitaminoze, pentru creșterea imunitãţii.