ZAMBILA-ZÂMBET DE PRIMĂVARĂ

Zambila, iacintul, sau Hyacinthus orientalis, este o plantă, perenă, care este originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Hyacinthus este numele comun pentru aproximativ 30 de plante cu flori perene ale genului Zambila (Liliales, familia Liliaceae). Dintre acestea, specia cea mai frecvent cultivată, atât în câmp cât şi în culturi forţate în seră este Hyacinthus orientalis L. (zambila). Zambila face parte din ordinul Asparagales. Iacintul este o plantă perenă, decorativă. Acum, zambilele se cultivă în principal în Olanda și Marea Britanie.
Zambila reprezintă tinerețea și bucuria. Se consideră că ea îi ocrotește pe tineri și că dăruiește curaj și încredere. Este simbol al credinței și încrederii, al iubirii nesuspicioase și care nu cunoaște gelozia. Pentru un mesaj de iubire, semnificațiile zambilei sunt nuanțate în funcție de culoarea aleasă. Zambila albă arată bucuria de a iubi și de a fi iubit. Cea albastră semnifică speranța ca iubirea va dura și va fi mereu fericită. Purpurie sau mov, floarea arată iubirea încrezătoare: “Împreună vom învinge totul”. Zambilele sunt asociate amabilității, tandreței și nu în ultimul rând bunătății.
Ele au o conotație diferită față de celelalte flori, grecii numindu-le hyacinthus, nume aparținând unei pietre prețioase. Altfel spus, zambilele pot fi interpretate ca niște ”bijuterii” printre celelalte plante.
Fiind flori ale primăverii vor purta mereu simbolul vieții ce renaște după multe greutăți și al speranței.
Genul cuprinde circa 30 de specii, erbacee, cu bulbi tunicati. Dintre acestea cea mai reprezentativă este:
Hyacintus orientalis L. Bulbul este de formă sferică, tunicat, protejat de catafile diferit colorate (alb, galben, violet, albastru) în funcție de soi. Bulbul este peren. Frunzele sunt liniare, verzi intens, iar florile simple sau involte, de tip racem susținute de o tijă groasă și suculentă.Înflorește în martie-aprilie.
Zambila simplă: aceste capete de zambile clasice arată bine, în grădină sau atunci când sunt forţate în ghivece. Gigantul albastru este una dintre cele mai mari zambile, care are flori de culoarea cerului albastru, cu vene albastru închis.
Zambile duble: spiralele pufoase de flori colorate sunt dispuse pe tulpini cu înălțimea de 15- 21 cm. Nalba este o varietate remarcabilă, care dispune de flori roz închis.
Zambile multiflore: Fiecare bulb produce o serie de tulpini de flori, cu aranjamente de flori slabe. Acestea sunt mai puţin obișnuite decât cele simple sau duble.
Dintre soiurile cele mai cultivate amintim: L’Innocence, Porzellan (alb pur), City of the Haarlem, Yellow Hammer (galben), Anna Marie, Pink pearl (roz), Jan Bos, La Victorie (rosu intens), Delft Blue, Ostara (albastru).
Hyacinthus romanus Hort. prezintă flori simple, colorare alb, roz si albastru.
Zambilele înfloresc primăvara devreme.
Uleiul esențial de giacint se obține din florile și frunzele de zambile orientale (Hyacinthus orientalis).
Uleiul esențial de giacint are o compoziție chimică complexă. Conține mai mult de 60 de componente printre care scorțișoară, alcooli și aldehide corespunzătoare, o serie de esteri, eugenol, metilugenol și dimetilhidrochinonă.
Este utilizat ca dezinfectant pentru răni, tăieturi, mușcături;ajută la i migrene;ameliorează crampele musculare;îmbunătățește funcțiile sistemului nervos;ameliorează tulburările psihologice, nevroza, stresul, depresia;activează abilitățile mentale;ajută la relaxare și calmare;utilizat pentru meditație;normalizează somnul.
Ca efect cosmetic ajută persoanele cu pielea uscată și îmbătrânită;crește fermitatea și elasticitatea;întinerește, amelioreazã ridurile fine;hidratează, tonifică și hrănește pielea.