Crinul alb (Lilium candidum, Fam.Liliaceea) se mai numește liliac, liliom alb, muşcată, pipăroase, stânjenel alb.
Lilium candidum era un remediu casnic şi clasic pentru răni,frunzele de crin se aplicau pe răni, tăieturi şi arsuri.
În alte zone ale ţării, petalele de crin macerate în alcool se utilizau pentru ameliorarea petelor de pe faţă şi pentru usturimea ochilor. Ceaiul din flori de crin se administra pentru curăţirea sângelui.
Petalele au acţiune bactericidă, cicatrizantă, se pot folosi în tratamentele diverselor răni, extern cât şi intern,ameliorează durerile, se pot utiliza ca expectorant fiind fluidifiant al secreţiilor bronhice.
Bulbul de crin se foloseşte mai mult la ameliorarea afecţiunile căilor respiratorii și se mai poate folosi pentru efectul său calmant asupra sistemului nervos.
Lilium candidum se poate utiliza la ameliorarea unor afecţiuni nervoase,dermatologice,respiratorii.
Crinul de pădure (Lilium martagon, Fam. Liliaceea) sau aior, aişor, aişor de câmp, aişor de pădure, ai de pădure, alior, cealma turcească, crin, crin pestriţ, fiere, leurdă, lilie, răsfug, untişor, usturoiţă.
În tradiţia populară Lilium martagon s-a folosit pentru vopsit lâna în negru. În medicina populară s-a folosi ca diuretic, emenagog, emolient şi rezolutiv..
Crinul de pădure este una dintre plantele cele mai utile într-o serie de afecţiuni în special ale pielii,intern are rol diuretic, emenagog, emolient.
Petalele sunt antiseptice, emoliente, cicatrizante,este una dintre plantele care se folosesc frecvent în foarte multe tratamente cosmetice, cu mare succes, fiind folosite pentru ameliorarea ridurilor și a pielii uscate.