“MĂ ROG LA FLOAREA DE CIREŞ” -Mihai Beniuc

Cireșul (Prunus avium L., Cerasus vulgaris sau Cerasus avium) este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis (pasăre), denumire care se datorează faptului că cireșele sunt o hrană preferată de ele.
Cireșul ajunge la de înălțimea de 6-8 metri, mai rar ajungând să aibă 10 metri înălțime,florile sunt de culoare albă,fructele pot fi de culori diferite, cu nuanțe de la roșu spre galben până la negru.
Cireșul în forma sălbatică este răspândit în regiunile submeridionale și temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului.
Cireșele conţin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, caroten, flavonoizi, fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, tannin,oligoelemente(zinc, cupru, mangan, cobalt,zahăr sub formă de levuloză care poate fi asimilat şi de către diabetici.
Cireșele au aproape aceeiaşi compoziţie şi proprietăţi ca vişinele.
Cozile de cireşe conţin săruri de potasiu, taninuri de natură catenică, flavonoizi.
Cireșul are proprietăţi de energizant fizic şi psihic,întăreşte imunitatea organismului, este antiinfecţios, sedativ nervos, reglează funcţiile stomacului şi ficatului.
De obicei cei care consumă zilnic o lună de zile suc de cireşe sau cireşe în cantitate mai mare își regenerează celulele.
Sucul de cireșe are acţiune de depurativ puternic, detoxifiant, energizant muscular şi nervos, calmant al sistemului nervos, regeneratoar hepatic,reglatoar gastric, antireumatismal şi antiartritic,laxativ,întinerește ţesuturile.
Cireșul se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor biliare, renale, catarale ale tractului urinar, reumatismale,nervoase.
Există două moduri pentru a urma un tratament fitoterapeutic cu cireşe: cura de scurtă durată şi cura exclusivă.
Pe timpul curelor indiferent pe care o alegem trebuie evitat consumul crescut de grăsimi animale, zahăr rafinat şi alcool.
De asemenea tot cireșele ne pot ajuta sa preparăm reţete diferite:tarte,prăjituri, torturi,compoturi,dulceaţă.