SUFLETE PIERDUTE-CRIZA REFUGIAȚILOR DIN UCRAINA


Cosmina Simiean, fata plãpândã care aleargã în ajutorul refugiaţilor este directoarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.
Alãturi de colegii din department este pe baricade zi și noapte în aceasta crizã majorã cu care se confruntã întreaga omenire și în mod deosebit România.
Și nu numai ei sunt acolo, tot acolo sunt voluntari de toate vârstele care ajutã și sprijinã prin ceea ce pot.
Cel mai mult însã te impresioneazã privirea copiilor care nu înteleg de ce sunt aici si când se vor întoarce acasã.
Stând de vorbã cu Cosmina îmi relateazã în câteva cuvinte cum este organizatã activitatea de ajutorare a refugiaţilor.
“Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a luat mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care ajung la București.
S-a realizat orientarea către căile de acces sau mijloacele de transport, pentru asigurarea cazării, începând din data de 26 februarie, de la ora 16.00, existând un Punct de Informare care funcţionează non-stop la Gara de Nord. Până la acest moment în acest acest punct au primit asistență din partea DGASMB peste 13 000 de refugiați din Ucraina de mai multe naționalități.
Dacã existã persoane interesate să sprijine cetățenii ucraineni care se află în București pot suna la numărul de telefon 021 9524 iar pentru solicitări de cazare pentru refugiați, se poate suna la următoarele numere de telefon: 0749065730, 0749052433, 0740582901, informații putand fi solicitate la adresa de e-mail cmbcci@isubif.ro.
Unii au fost cazați în centrele instituției, unii la organizațiile partenere, alții au fost conduși la aeroport sau la Spitalul “Victor Babeș” sau Clinica “Regina Maria” pentru teste PCR pentru depistarea Sars-Cov2. Mare parte dintre ei sunt în tranzit în România, fiind adăpostiți pentru câteva zile, până se vor deplasa către țările de origine sau alte țări.
Capacitatea disponibilă de cazare la nivelul Bucureștiului este de 6261 de locuri (aici includem și Romexpo)
Pentru donaţii existã 3 centre de primire: Centrul de Colectare de la Arena Națională, Centrul Bebe de Bucureşti şi Centrul de Economie Circulară.
Donațiile au constat atât în obiecte de îmbrăcăminte, produse de igienă, alimente neperisabile, cât și pături, perne, pilote, lenjerii de pat și saci de dormit, jucării, îmbrăcăminte și alte produse necesare pentru copii.
Donatorii sunt: persoane fizice dar și persoane juridice
În toate locațiile, persoanele refugiate din Ucraina au la dispoziție apă, cafea, ceaiuri, dulciuri, lapte praf pentru bebeluși, biberoane, suzete, căciuli, mănuși, fulare.
Începând cu data de 04 martie 2022, DGASMB, în colaborare cu Fundația Romanian Angel Appeal, a deschis două Centre de zi destinate copiilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina iar din 08 martie 2022, DGASMB a deschis, la Gara de Nord, în parteneriat cu ”Salvați Copiii România”, un spațiu de joacă pentru copiii ucraineni.”
O vãd ca este obositã și afectatã de tot ceea ce gestioneazã, mai ales pentru cã se gândeste în fiece clipa la bãieţelul ei și la cum ar fi sã plece cu el de acasã numai cu o bocceluţã și atât.
O las acolo în mijlocul copiilor ucrainieni și gândul îmi zboara simplu și firesc ce ar fi fost dacã…în aceastã primãvarã dupa ce ne-am descãtușat de pandemie am fi descoperit doar PACEA și nu RÃZBOIUL!