RUBARBA UN ALT PAS SPRE DETOXIFIERE

(Rheum rhabarbarum, Fam. Polygonaceae)se mai numește revent, rubarbă și este o plantă ierboasă originară din Asia Mică (China şi Tibet), cultivată ca plantă alimentară, medicinală şi ornamentală. Rizomii şi rădăcinile (Rhizoma Rhei) sunt recoltaţi pentru efectele medicinale.
Rheum rhabarbarum a fost utilizată în China şi Tibet înainte de apariţia creştinismului. Varietăţile medicinale de rubarbă au fost crescute mai mult pentru rădăcini decât pentru tulpină și erau utilizate şi de grecii din Antichitate la ameliorarea constipaţiei cronice.

În tradiţia populară în multe părţi era cultivată realizându-se din peţiolii săi compoturi, la prepararea supelor sau în diferite preparate culinare. S-a folosit pentru creșterea imunităţii în cazul copiilor,se folosea şi ca stimulent pentru digestie, sau pentru a o uşura,în doză mare se folosea ca purgativ,consumarea în cantităţi mai mari era contraindicată.
Rheum rhabarbarum a fost descrisă pentru prima dată de Carl Linnaeus în 1753.
Numele rhabarbarum, a fost folosit pentru prima dată în scrierile lui Celsus, care folosește cuvântul pentru a descrie o rădăcină medicinală valoroasă importată din est.
Rubarba este o plantă care poate atinge, cu tot cu flori, până la 2 metri înălţime.
Tufa formată din frunze mari crește până la 1 metru înălţime, în funcţie de varietate și ca întindere.
Tulpinile de rubarbă sunt comestibile, dar lamele frunzelor conțin aproximativ 0,28% oxalați de sodiu și potasiu solubili.
Când vine vorba de prepararea rubarbei, unii prefera varietatea roșie, pentru că are un gust mai bun și este mai fragedă.
Rizomii conţin glucozizi antranolici şi antrachinonici, alături de oxalat de calciu, emetină, tanin, rezine,conţine mici cantităţi de vitamina A şi C, o cantitate suficientă potasiu şi magneziu, dar foarte mult calciu, nu conţine sodiu.
Rheum rhabarbarum are proprietăţi terapeutice de tip laxativ,antiasmatic,antbacterian,antiinflamator,antihemoragic.
Rubarba ameliorează afecţiunile digestive şi stomacale,scade colesterolul rău,are efect tonic, diuretic, astringent.
Dacă vrem putem prepara o dulceaţă de rubarbă.
Ingrediente: 1 kg rubarbă 1 kg zahăr miezul de la o păstaie de vanilie, 1 lămâie Se curăţă tijele de rubarbă şi se taie bucăţele cam de 1,5-2 cm, apoi se pun la macerat cu zahăr, de seara până dimineaţa. A doua zi, se scurge siropul lăsat şi se pune la foc potrivit cu esenţa de vanilie. Când începe să se lege, se adaugă bucăţelele de rubarbă macerate. Apoi se adaugă zeama de la lămâie. Dulceața de rubarbă se pune fierbinte în borcane, care se închid ermetic.