ARȚARUL-UN ARBORE SPECIAL

Acer platanoides (Fam. Aceracee) mai este numit și arţar mic, arţariu, jugastru, paltin.
Este un arbore rezistent, cu lemnul alb și tare, cu frunze lucioase, toamna frunzele se colorează în galben-auriu ajungând până la roșu, florile sunt de culoare galben verzuie, grupate în inflorescențe care se deschid în aprilie-mai înaintea apariției frunzelor,fructul este format din două seminţe alăturate, de 8 – 10 centimetri, cu aripioare late ce formează un unghi obtuz,forma coroanei este ovoidă cu ramuri divergente. A fost ales ca simbol al Canadei, deoarece corespunde diviziunii teritoriale în zece provincii și trei teritorii.
În tradiţia populară se folosea la confecţionarea mobilierului,seva dulce, abundentă primăvara era foarte căutată și se obţinea prin crestarea scoarţei.
Arţarul conţine tanin, vitamina K, pectine, mucilagii, gume, acizi peptici, celuloză, pectoze, uleiuri volatile, săruri minerale.
Din punct de vedere farmacologic calmează în cazul gutei durerile, se foloseşte atât intern cât şi extern,fructele sunt astringente, antidiareice,scoarţa este un antidiareic puternic, prin taninul pe care-l conţine este hemostatic, cicatrizant.
Florile şi frunzele recoltate în perioada înfloririi sunt stimulatoare, tonifiante, mineralizate, depurative eliminând toxinele din sânge şi în afecţiunile cardiace sunt foarte indicate.
Arțarul se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor cardiace, digestive,reumatismale,dermatologice,pentru creșterea imunităţii.
Arţarul de câmpie (Jugastru) (Acer campestre L.) este tot un arbore din genul Acer, familia Aceraceae.
Extractul glicerinohidroalcoolic diluat 1 DH din muguri proaspeţi de Arţar de câmpie are acţiune benefică asupra vaselor arteriale, vezicii și căilor biliare, metabolismului lipidic și glucidic, sistemului nervos central și periferic.
Proprietăţile extractului sunt de îmbunătăţire a funcţiei căilor biliare, de normalizare a valorilor β-lipoproteinelor și a colesterolului total, stimulează metabolismul și ţesutul pancreatic.