Roșcovul, (Ceratonia siliqua) este un arbore mic originar din bazinul Mării Mediterane și face parte din familia Fabaceelor.
Fructul roșcovului (Ceratonia siliqua) se numește “roșcovă” și se folosește în alimentația animalelor domestice și într-o măsură mai mică intră în alimentația oamenilor sub formă de păstaie proaspătă sau uscată și făinuri utilizate mai ales pentru producția de dulciuri.
Fructele arborelui cu aspect de păstăi, de culoare brun-roşcată şi gust dulceag,numite roşcove (sau carobe),au importanţă alimentară şi terapeutică,conţin o cantitate mare de glucide simple şi complexe, mucilagii, pectine, amidon, vitamine iar una dintre cele mai importante substanţe prezente în roşcove este carubina. Pulberea din pulpă de roşcove are efecte antidiareice şi de absorbţie a toxinelor, motiv pentru care e eficientã în ameliorarea gastritelor şi enterocolitelor.
Roşcova are efect antitusiv,nutritiv,mineralizant,este bogată în fibre, facilitând tranzitul intestinal, e recomandată în ameliorarea osteoporozei, având un conţinut mare de calciu.
În Orientul Mijlociu roșcova este un bun înlocuitor al pudrei de cacao şi al ciocolatei iar în Egipt din păstăi se prepară o băutură energizantă.
În Spania, Portugalia şi Sicilia, roşcova este folosită în prepararea compoturilor şi prăjiturilor.
Semințele de roșcovã sunt folosite sub formă de făină în industria alimentară ca agent de îngroșare (E410) – mai ales pentru înghețatele artizanale – grație proprietăților higroscopice. În trecut, aceste semințe se numeau “carate” și erau folosite pentru a cântări pietrele prețioase pentru că aveau dimensiune și masă uniforme și o duritate foarte ridicată.
Uleiul din fructe de roșcovã stimulează sistemul imunitar,crește hemoglobina și se folosește în medicina populară și în farmacologie.